Gojković otvorila peti „Beogradski kontrapunkt“

Beograd, 22.06.2021 – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je danas na otvaranju „Beogradskog kontrapunkta“ da ova međunarodna konferencija neguje otvoreni dijalog i razmenu mišljenja između istaknutih umetnika i intelektualaca, na najrazličitije teme.

Ovogodišnja konferencija posvećena je obeležavanju 60 godina od kada je Ivo Andrić primio Nobelovu nagradu za književnost, ukazala je Gojković podsetivši da je on jedini srpski nobelovac i naš najprevođeniji pisac.

„Naš nobelovac bio je i savršeni tumač istorijskih okolnosti, ali i dnevnopolitičke realnosti. Andrić se snažno zalagao na pravo na slobodu svih naroda, samim tim i naroda ovog podneblja. Njegova dela  odišu težnjom za boljim i ravnopravnijim svetom, u kome će nezavisnost naroda i pojedinca biti bezuslovna“, konstatovala je ministarka kulture i informisanja.

Istakla je da je retko ko je na tako lep i senzibilan način opisao mentalitet i karakter ljudi sa ovih prostora. „Njegova maestralnost u iznijansiranom slikanju života malog, običnog čoveka u teškim vremenima, zapravo je  umeće pronicanja u najdublje tajne ljudske duše“, ocenila je Gojković.

Ukazavši da se godišnje u svetu objavi oko 60 novih izdanja, što dovoljno govori o tome koliko je Andrićeva književnost vanvremenska, Gojković je primetila da je svojim delima, ovaj veliki pisac uspeo da pruži odgovore na mnoga pitanja čija je aktuelnost večna. „Zato je i danas poštovan, a njegov rad cenjen na svim meridijanima“, rekla je Gojković na otvaranju.   

Gojković je iskazala uverenje da će eminentni gosti na 5. „Beogradskog kontrapunkta“ kroz Andrićevo delo uspeti da daju odgovore na mnoga pitanja koja muče savremenog čoveka, a koja su zapravo samo drugi pojavni oblik nedoumica koje su imali Andrićevi junaci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *