Gojković: Nemoguće je odlaganje izbora u nedogled

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je da su mogući termini za održavanje redovnih parlamentarnih izbora 26. april ili 2. maj i da je nemoguće odlagati izbore u nedogled, što, kako je rekla, priželjkuje deo opozicije.

Gojković je rekla da se, ako se poštuje Ustav, izbori ne mogu odlagati što priželjkuju pojedini članovi opozicionih partija, a ne objašnjavaju šta bi se to drastično promenilo u odnosu građana prema njima.

Govoreći o dijalogu koji je vođen uz posredovanje EP, Gojković je rekla da je ideja bila da se dijalog vrati u parlament i da je to i učinjeno, a da su evroparlamentarci i civilno društvo uvek dobrodošli, ako imaju dobre namere.

Gojković je dodala da je dijalog vođen o istim izbornim uslovima pod kojima su 2012. pobedili Tomislav Nikolić i SNS.

”Nije ih bilo u medijima i nisu bili pitani kada im odgovara da izađu na izbore, ali su pobedili jer su građani bili nezadovoljni politikom bivše vlasti”, rekla je Gojković.

Na pitanje da li su izborni uslovi, pre nego što je počeo dijalog uz posredovanje EP, omogućavali fer i poštene izbore, Gojković je rekla da, ako je 2012. SNS mogla da pobedi po tim ”groznim uslovima”, kako govore Đilas i Obradović, onda ne zna u čemu je problem da se izađe na izbore posle tri runde dijaloga.

Gojković je ocenila da u Srbiji postoje dve opozicije i da je jedna ona koja želi da se dijalog vodi u parlamentu i koja je zahtevala da se unaprede izborni uslovi.

Drugi deo opozicije čini 35 poslanika, rekla je Gojković, ”koji sa ulice dobacuju” i koji su skloni nasilju i u kojoj je predvodnik tzv. građanske opcije Boško Obradović, koji pokušava da razvali vrata parlamenta.

Upitana da li bi došlo do dijaloga da nije bilo bojkota i građanskih protesta, Gojković je rekla da ne može da se saglasi da su protesti građanski, da nisu takvi protesti u kojima se upada u RTS ili zastavom razvaljuju vrata.

”Šokirana sam da neko kaže da je nasiljem uspeo da izmeni zakon. To su uradili poslanici vlasti, dela opozicije i predstavnici političkih stranaka koje nisu parlamentarne, ali su došle da razgovaraju. Dobro je što su u PSG-u prihvatili normalan način komunikacije što je dijalog u parlamentu”, ocenila je Gojković.

Na pitanje da li će biti objedinjeni izbori na svim nivoima, predsednica parlamenta je rekla da će razgovarati o zakonskim mogućnostima za to.

Govoreći o imenovanju novih člana REM-a i na pitanje koja dva člana će biti zamenjena, Gojković je rekla da ne namerava nikoga da zameni i da je to dogovoreno jer je bio zahtev opozicionih stranaka koji su učestvovali u dijalogu.

”Sada je na tome da vidimo na koji način, nismo skloni smeni jer je to vrlo ružno”, rekla je Gojković.

Upitana kako će nadzorni odbor Skupštine sprečiti da se vode funkcionerske kampanje, Gojković je rekla da je ubeđena da država neće stati u predizbornoj kampanji i da neće učiniti ono što je životni san Đilasa i Obradovića – da se Vučić više ne bavi politikom.

”Sve izmene i dopune zakona će se implementirati i poštovati. Jedno je radno vreme funkcionera, pa i poslanika, a drugo je kada idete na političke skupove”, rekla je Gojković.

Na pitanje kako će ići na skupove, rekla je da će to biti ”pod posebnim merama” što je, kako je rekla, u skladu sa uredbom Vlade Srbije.

”Nemam skupštinski automobil, Skupština ima jedan automobil, to je posebna priča”, rekla je Gojković.

Cilj lažnih afera da se umanje rezultati Vučića i vlade

Gojković je rekla da se u Srbiji u poslednje vreme svakodnevno plasiraju lažne vesti i afere sa ciljem da se nanese šteta državi i ”zatrpaju” pozitivni rezultati predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Gojković je rekla da su navodi o ”Krušiku” apsolutno lažni, a pre svega to da je Aleksandar Obradović uzbunjivač.

Gojković je morbidnim nazvala to što je narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić optužila državu da se novcem od prodaje oružja plaćaju države koje povlače priznanje nezavisnosti Kosova.

”Šokirana sam da neko ide toliko daleko da nanese štetu Srbiji”, rekla je Gojković.

Gojković se osvrnula i na slučaj Jovanjica, podsetivši da je MUP otkrio šta se dešava na tom imanju, a da se to više ne spominje u medijima.

”Zašto bi državni organ otkrio nešto što ne bi trebalo”, rekla je Gojković.

Gojković je dodala da su izmišljeni i medijski natpisi o tome zašto je promenila hotel na službenom putu u Ženevi i naglasila da je to učinjeno iz bezbednosnih razloga i da tu odluku nije donela ona.

”Tu nema nikakve tajne. Izmišljotina je zašto je to urađeno, razlog je bio bezbednosni i o tome nisam odlučila ja”, rekla je Gojković i dodala da je ona jedini državni funkcioner koji putuje ”low cost” avio-kompanijama.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *