Gojković na obeležavanju 99 godina od prvog lista „Borbe“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je obeležavanju 99 godina od osnivanja „Borbe“ i prve godišnjice rada ovog časopisa u novom ruhu i tom prilikom istakla da je medijska scena obogaćena novinama u kojima većinu sadržaja čine tekstovi posvećeni kulturi.

Gojković je naglasila da je o značaju kulture za jedan narod, državu i društvo ponekad izlišno govoriti, da se uvek moramo podsetiti koliko je ona bitna za nacionalni identitet, za dobru sliku jedne zemlje u svetu i za stvaranje novih generacija koje će znati da samo oni narodi i društva koji cene i neguju svoju tradiciju mogu računati na budućnost prožetu optimizmom.

„Zato je važno što ‘Borba’ čini već godinu dana, širokoj javnosti predstaviti i ujedno afirmisati teme u vezi sa kulturom, pogotovo u vreme globalne tehnološko-digitalne revolucije, koja je, pored svojih dobrih strana, donela i manje interesovanja za suštinu, a kultura jeste suština“, rekla je Gojković.

Napomenula je da je kroz čitavu svoju istoriju „Borba“ bila neraskidivo vezana za oblast kulture i podsetila da je u njenim prostorijama rođeno pozorište „Atelje 212“, kada je odigrana prva predstava „Faust“ u režiji Mire Trailović, u kojoj su igrala mnoga poznata imena našeg pozorišta: Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić, Ljubiša Jovanović.

„Poznat je zanimljiv detalj da je ovo pozorište dobilo ime po broju stolica u Borbinoj sali za sastanke. Tu je prvi put u Istočnoj Evropi odigrana predstava ‘Čekajući Godoa’. Za tadašnju Borbu pisali su i izveštavali velikani naše kulture – Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Dobrica Ćosić, Slobodan Selenić, da pomenem samo neke od znamenitih ličnosti koji su svojim perom bili deo bogate istorije lista“, rekla je Gojković.

Podsećajući da je na današnji dan, pre skoro jednog veka, započeta bogata i turbulentna istorija medija koji je prešao put od simbola jednog vremena do, na sreću samo privremenog gašenja, ali i do ponovnog izlaska iz štampe, na radost mnogobrojne čitalačke publike, Gojković je ukazala da se nesporni značaj „Borbe“ ogleda i u činjenici da je pokrenula brojna izdanja koja su obeležila decenije srpskog i jugoslovenskog novinarstva.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da je sve ovo pokazuje koliko je važno što „Borba“ ponovo izlazi i naglasila da sa jedne strane treba čuvati tradiciju, s druge pokazati da štampani mediji nisu rekli svoju poslednju reč.

„Dodala bih – posebno ne mediji kao što je ‘Borba’ u svom novom izdanju, usmerena na društveno bitne teme, objektivno i istinito izveštavanje lišeno senzacionalizma. Današnja Borba spoj je dobre tradicije i nove budućnosti“, rekla je Gojković.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *