Godišnje spreme 150.000 obroka i u vreme korone Narodna kuhinja u Kraljevu brine o najsiromašnijima

Zahvaljujući kancelariji Crvenog krsta, Vladi Srbije, lokalnoj samoupravi, ovdašnjim privrednicima i drugim donatorima, za razliku od brojnih gradova širom Srbije, Narodna kuhinja u Kraljevu uprkos povremenim problemima i teškim periodima, punih 18 godina nije prestajala da radi obezbeđujući obroke za najsiromašnije Kraljevčane.

Tako je bilo i u vreme zemljotresa, polarne zime i nezapamćenih poplava koje su samo tokom minule decenije zadesile kraljevački kraj. A, tako je i sada, u vreme svetske pandemije korona virusom.

U kraljevačkoj Narodnoj kuhinji godišnje se pripremi više od 150.000 obroka, a usluge takozvanog narodnog kazana svakodnevno koristi 600 najsiromašnijih meštana grada na Ibru i okoline.

– Osim toga, na listi čekanja imamo još 30 socijalno ugroženih sugrađana, ali i njima pokušavamo da obezbedimo dnevni topli obrok od hrane i namirnica koji preostanu, odnosno ako neko od redovnih korisnika ne preuzme svoje sledovanje – kaže Rajko Krejović, koordinator Narodne kuhinje u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, takozvani narodni kazan funkcioniše stabilno, nabavljene su dovoljne količine osnovnih životnih namirnica za pripremu obroka u narodnom periodu. Naravno, novi donatori su uvek neophodni i dobrodošli.

– I tokom ovog meseca obezbedili smo i podelili pakete sa najosnovnijim namirnicama za najugroženija, uglavnom staračka domaćinstva na seoskom području – dodaje Krejović.

Korisnici usluga Narodne kuhinje nemaju zamerke na kvalitet obroka koje dobijaju, jer im je često to jedino toplo jelo koje pojedu tokom nedelje.

– Pet dana sedmično dobijamo kuvano jelo i hleb i to nam mnogo znači. Imam četvoro dece, od kojih je troje školskog uzrasta, jedini izvor prihoda mi je socijalna pomoć i ovo je jedini način da se svi zajedno nekako prehranimo – kaže Dušanka Marković. – Uslugu Narodne kuhinje koristim oko pet godina i mogu samo da kažem jedno veliko hvala za sve što rade za nas siromašne. Dok su dobri ljudi tu, nećemo ostati gladni.

INFO 24 / Novosti / Foto: Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *