Gašić učestvovao u onlajn sastanku u okviru Mehanizma civilne zaštitе Evropske unije

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić učestvovao je juče u onlajn sastanku u okviru Mehanizma civilne zaštitе Evropske unije na temu iskustava stečenih tokom sezone požara na otvorenom tokom 2022. godine.

Kako je istakao ministar Gašić, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u cilјu prevencije šumskih požara  preduzima širok spektar aktivnosti, od jačanja kapaciteta organizacionih jedinica u svom sastavu, pa do podizanja svesti građana o opasnostima koje mogu nastupiti njihovim neodgovornim ponašanjem.

„Bili smo svedoci velikih šumskih požara u regionu jugoistočne Evrope u 2021. godini kada se Republika Srbija pokazala kao jedan od lidera u regionu u pružanju bezrezervnoj pomoći Bosni i Hercegovini, Republici Severnoj Makedoniji i Republici Grčkoj. Strateški posmatrano, kao jednu od najznačajnijih aktivnosti u regionu u ovoj oblasti istakao bih inicijativu predsednika Aleksandra Vučića u okviru Otvorenog Balkana, kada su septembra meseca 2022. godine šefovi službi za vanredne situacije potpisali Operativni plan za saradnju civilne zaštite“, rekao je ministar Gašić.

Ministar Gašić je poručio da ovaj plan definiše skup aktivnosti u oblasti prevencije i jačanje kapaciteta za zajednički odgovor za vanredni događaj.

„Opremlјena najmodernijom opremom preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije upućeni su helikopteri koji su u  julu mesecu gasili požar u regionu koji je ujedno bio i najveći požar u istoriji Republike Slovenije. Na ovaj način, Republika Srbija je zajedno sa evropskim kolegama iz Republike Austrije, Rumunije, Slovačke Republike i Republike Hrvatske doprinela efikasnom suzbijanju nastale situacije“, istakao je ministar Gašić.

Takođe, ministar Gašić je poručio da je u narednom periodu planirano jačanje tehničkih kapaciteta kroz mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Onlajn sastanku, koji su zvanično otvorili ministar unutrašnjih poslova Portugalije Žoze Luis Karneiro i evropski komesar za humanitarnu pomoć i krizno upravlјanje Janez Lenarčič, učestvovali su ministri i drugi predstavnici nadležnih ministarstava iz Češke, Grčke, Italije, Slovenije, Španije, Nemačke, Norveške i Turske, kao i predstavnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice MUP-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *