Festival knjige u oktobru na zahtev izdavača

Na predlog izdavača, tokom oktobra biće organizovan Festival knjige umesto tradicionalnog Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji je odložen zbog epidemiološke situacije, najavio za Studio B zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, gostujući na Studiju B, pojasnio da je Sajam knjiga odložen zbog epidemiološke situacije, jer bi organizacija sajma bila teška zbog zatvorenog prostora u kojem se održava, podsećajući da uspešna manifestacija mora da okupi velik broj ljudi, uz organizovane dolaske škola.

– Izdavači su predložili dve lokacije: Knez Mihailovu i Kalemegdan. Iskreno da vam kažem, smatram da je bolji izbor Kalemegdan jer ima više prostora – naveo je Vesić. On je istakao da je danas o tome razgovarao sa gradskim sekretarom za kulturu.

– Kao Grad, izaći ćemo im u susret i odobriti održavanje Festivala knjige. Predložićemo da se on održi na Kalemegdanu i da štandovi budu izloženi desetak dana, ili dve nedelje, a možda i dva vikenda, kako izdavači budu hteli. Na taj način će Beograđanima ipak izložiti i ponuditi knjige i to na otvorenom prostoru – istakao je Vesić.

Tako će se u izvesnom smislu održati kontinuitet dok se čeka decembar i odluka da li će Sajma knjiga biti, u skladu sa epidemiološkom situacijom vezanom za virus korona, rekao je Vesić.

Od 2011. godine do danas pošumljeno je oko 900 hektara zelenih površina, a godišnje se posada između pet i po i šest i po hiljada stabala, kaže Vesić. Samo u centru grada u poslednjih 6 godina smo zasadili 655 stabala, kaže on.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će sredinom sledeće nedelje biti dostupna aplikacija “Moje drvo” koju će građani moći da skinu i detaljno se informišu o tome kako mogu da doprinesu zelenijem gradu.

A da li će i koliko Beograd biti okićen uoči Nove godine, prvenstveno zavisi od toga kakva će biti proslava Nove godine. Jedna je situacija bila prošle godine kada smo imali puno turista, a potpuno druga je ove godine, ističe Vesić.

U ponedeljak, na sednici  skupštini grada, biće doneta odluka da fast fud restorani u stambenim zgradama moraju da poštuju radno vreme kao i svi drugi restorani i neće moći da rade 24 sata, kaže Vesić.

Do prvog juna naredne godine, Beograd će rešiti problem buke, pare i mirisa iz ugostiteljskih objekata, kaže zamenik gradonačelnika. On je naglasio da Beograd nema ništa protiv ugostitelja, ali da ne smeju da uznemiravaju građane koji žive u okolini, pa će zato, kada se izvrši izmena zakona, morati da sprovedu mere zaštite od buke, pare i mirisa i onda neće biti nikakav problem da normalno rade, zaključio je Vesić.

INFO 24 / Beoinfo / Foto: Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *