Faktor plus:SNS 60%

Kada bi se parlamentarni izbori održavali u nedelju, lista oko Srpske napredne stranke bi osvojila oko 60 odsto glasova, a „stari“ cenzus od pet odsto prešla bi još samo Socijalistička partija Srbije, pokazalo istraživanje agencije Faktor plus.

Direktor agencije Vladimir Pejić rekao je da se ne seća da je SNS imala ovako visok procenat podrške, čemu, kaže on, doprinosi i utisak da politička scena ne postoji.

„Za njih je to dobro, ali se postavlja pitanje šta je zenit i koliko dugo mogu da se zadrže. Za društvo je svakako bolje da imamo više jakih učesnika, to je princip demokratije. Dobro je da imamo izbor, ali procenti se ne mogu dodeljivati dekretom, pa je potrebno da ostale stranke ponude nešto više“, rekao je Vladimir Pejić.

Prema njegovim rečima, rejting Socijalističke partije Srbije je u blagom padu i ta stranka bi osvojila 8,3 odsto podrške, što je u trenutnim uslovima dobar rezultat.

Kako se navodi, pokazalo se da je treća po snazi stranka Srpski patriotski savez (SPAS) sa 4,3 odsto podrške, što je ujedno i poslednja stranka koja bi mogla da uđe u parlament, ako se ne računaju nacionalne manjine.

„Mnogi su SPAS potcenjivali pre izbora. Njihova participacija u vlasti nije se još materijalizovala kroz procente. Nisu do kraja prepoznati kao članovi vladajuće koalicije i biće zanimljivo kako će se postaviti i kako će braniti stavove koalicionih partnera“, kaže Pejić.

Istraživanje je pokazalo da je u ovom trenutku najjača stranka opozicije Dosta je bilo s podrškom od 3,8 odsto.

Demokratska stranka Srbije i POKS u savezu imaju otprilike isto kao u prostom zbiru na izborima, ako se izuzme bojkot. Nastupaju zajednički, imaju slične politike i to bi, kako Pejić kaže, moglo da se pokaže korisnim.

„Stranku slobode i pravde, Narodnu stranku, PSG i Dveri posmatrao bih kao celinu. Rezultat koji postižu pokazuje da nisu za njih baš svi koji su protiv Aleksandra Vučića. Nisu do sada uspeli da animiraju veći broj birača. Deluje i da su Dveri odbačene, nema ih nigde, a ne bih isključio da je ovo samo njihovo zatišje pred buru“, rekao je Pejić.

On dodaje i da je „najtužnije što Demokratske stranke (DS) već po ko zna koji put nema u istraživanju“.

Istraživanje je, inače, pokazalo da četvrtina ispitanika kao razlog zašto neće da glasaju navodi da ne postoji opcija za koju bi se opredelili, 22 odsto kaže da nikad ne glasa, 19 čeka da se kandiduje neko kome veruju, dok gađenje prema politici i političarima oseća 12 procenata.

Na pitanje „koja od javnih ličnosti vam uliva poverenje, a da se ne bavi politikom“, najviše ispitanika, njih 28 odsto, pomenulo je lekara Branimira Nestorovića.

Aencija Faktor plus je istraživanje uradila za „Blic“.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *