Fabrika oružja i municije iz 1941. godine jedan od glavnih istorijskih obeležja grada na Đetinji

Užička Fabrika oružja „Prvi Partizan” gigant je poznat širom svega, a malo ko zna da je u podzemnim prostorijama koje se danas nalaze u okviru Narodnog muzeja u Užicu postojala Fabrika oružja i municije iz 1941. godine, a tuneli u okviri nje bili su korišćeni i kao skrovište za civilno stanovništvo. Možda je za mnoge nepoznta zbog svog geografskog položaja Fabrika oružja i municije smeštena u podzemne tunele oduševljava turiste kako zbog istorijskih činjenica, tako i zbog autentičnog izgleda.


„Odlučio sam da posetim Užice upravo zbog ovog muzeja, čuo sam da su naši preci tu radili i pravili municiju. Oduševljen sam ovim što sam video i pozvao bih sve da dođu, da vide ovo, jer stvarno je prava avantura videti”, rekao je jedan od turista.
Pogoni Fabrike oružja i municije u vihoru Drugog svetskog rata iz Krčagova prebačeni su u sam centar grada u prostor koji je prvobitno bio namenjen za podzemne trezore Narodne banke Kraljevine Jugoslavije.

„Ulaskom Partizana u Užice 24. septembra počela su i Nemačka bombardovanja, onda je partizansko rukovodstvo proizvodnju iz Krčagova prebacilo ovde. Fabrika je radila od septembra do novembra 1941. godine i za taj period proizvela je jednu obimnu proizvodnju koja je u tim uslovima bila velika, 2700.000 puščanih metaka, 10.000 metaka za pištolje, 21.000 pušaka, tako da je to bila jedna obimna proizvodnja za te uslove. Radnici su se snalazili na razne načine, pa su tada proizveli i čuvenu bombu partizansku od vodovodne cevi”, rekao je kustos Narodnog muzeja u Užicu Nemanja Obradović.

Narodni muzej u Užicu godinama se uspešno trudi da za neka buduća vremena i mlađe generacije sačuva kulturnu baštinu od velikog istorijskog značaja kako za sam grad, tako i za istoriju naše zemlje.
„Obzirom da se ispred trezora fabrike nalazi spomenik postavljen 1961. godine rad Borisa Nastasijevića koji predstavlja radnika izbačenog usled eksplozije koja je pogodila fabriku veoma je bitno zaštititi i sacuvati spomenike, ali i autentične mašine koje su radile tada. U cilju očuvanja pripremamo jedan zanimljiv projekat zaštite, konzervacije i restauracije tih mašina”, rekla je direktorka Narodnog muzeja u Užicu Slavica Stefanović.


Ovo je samo jedan od kulturnog iskorijskih obeležja koje grad Užice sa ponosom čuva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *