Evropska komisija uplatila 13.250.000 u budžet Srbije

Evropska komisija odobrila je Srbiji isplatu sredstava u iznosu od 13.250.000 evra na osnovu drugog Izveštaja o samoproceni realizacije Sektorskog reformskog ugovora za reformu javne uprave i javnih finansija za 2017. i prvu polovinu 2018. godinu, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministar Branko Ružić, zadužen za koordinaciju reforme javne uprave, istakao je da je sprovedeno mnogo korenitih promena u radu javne administracije i da je evidentno da ona više nikada neće ličiti na onu staru, koju niko nije voleo.

„Obezbedili smo bolje usluge, elektronske baze podataka, konstantne obuke za službenike, provere rada i u skladu s tim i eventualna napredovanja, bolju komunikaciju… sve u cilju stvaranja efikasnijeg državnog aparata i većeg zadovoljstva i poverenja naših građana“, rekao je ministar.

Kako se navodi u saopštenju, on je, međutim, dodao da, iako je mnogo toga promenjeno, i dalje predstoji puno posla da uprava u svakom svom segmentu pruža svoj maksimum i da će za to bolje putokaze dati nova Strategija reforme javne uprave 2030 na kojoj se trenutno radi.

Ovih 13.250.000 evra predstavljaju drugu odobrenu tranšu Srbiji do sada. Prethodno je Srbija krajem 2017. godine podnela prvi Izveštaj o samoproceni realizacije Sektorskog reformskog ugovora za 2016. godinu sa zahtevom za isplatu dve fiksne i jedne varijabilne tranše na osnovu kojeg je Evropska komisija u oktobra 2018. odobrila isplatu u budžet Srbije 30,5 miliona evra.

Naredni izveštaj će se finalizovati u aprilu 2020. godine, kada će biti dostavljen Evropskoj komisiji sa zahtevom za isplatu treće tranše, dodaje se u saopštenju.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *