Ekonomisti: Treba očekivati veća američka i svetska ulaganja u Srbiju

Ocena Stejt deparrtmenta da se investiciona klima u Srbiji u poslednjih nekoliko godina poboljšala jeste i neka vrsta zelenog svetla za američke i svetske kompanije da treba ulagati u našu zemlju, ocenjuju sagovornici Studija B .

U godišnjem izveštaju koji se redovno priprema za 165 stranih tržišta a u cilju pomoći američkim kompanijama pri donosenju poslovnih odluka, Stejt department konstatuje da se investiciona klima u Srbiji poslednjih godina popravlja kao i da je zemlja učinila zanačajn napredak. To je jasna poruka svetu da je Srbija postala povoljno mesto za investiranje , smatraju   poznavaoci ekonomskih prilika.

Kao razlog za poboljšanje investiicone  klime Stejt departmet navodi makroekonomske reforme koje je Srbija sprovela kao i finansijsku stabilnost u zemlji. Sa tim su saglasni i stručnjaci.

Osim Stejt departmenta pozitivne ocene na račun naše ekonomije stižu i iz EBRD-a i Međunarodne organizacije rada. Oni ističu da je Srbija u regionu Zapadnog Balkana imala najsveobuhvatniji paket ekonomskih mera tokom pandemije korona virusa kojim je pružila univerzalnu podršku kako privredi tako i građanima.

Posebno se ističe značaj državne pomoći od 100 evra kou su dobili svi punoletni građani , a koja je podstakla potrošnju i smanjila stopu siromaštva.

Iako se često čuju ocene da Srbija kasni sa ulaskom u EU, čini se da je ovog puta zahvaljujući upravo nezavisnosti koju ima u odnosu na zemlje članice unije, u uslovima pandemije koja je u vbelikoj meri pogodila ekonomiju u svetu,  reagovala mnogo bolje od drugih, zaključuju sagovornici Studija B.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *