EK predstavlja sertifikate za putovanja unutar Unije

Evropska komisija predstaviće u Briselu predlog digitalnih zelenih sertifikata, koji bi trebalo da građanima EU olakšaju slobodno putovanje unutar Šengena, odnosno da smanje prepreke i restrikcije uvedene u cilju suzbijanja pandemije Kovid-19.

Kako je Tanjugu rečeno u EK, predlog digitalnih sertifikata biće usaglašen tokom prepodnevnog sastanka svih komesara, posle čega će se javnosti obratiti predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Sertifikati će sadržati zdravstvene podatke građana EU, a prema prvim najavama biće sastavljeni od tri vrste podataka.

„Infomacije koje sertifikat sadrži mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PSR test ili je imuna nakon oporavka od Kovid-19 infekcije“, kaže portparol EK Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji su za Tanjug potvrdili da se paralelno sa evropskim digitalnim sertifikatima radi i na detaljima odnosno mogućoj standardizaciji sličnih dokumenata za građene Srbije i trećih zemlja.

„Kada su u pitanju treće zemlje, u razgovorima smo sa međunarodnim organizacijima, između ostalih i SZO, a uzećemo u obzir tehničke, interoperativne i međunarodne standarde“, kaže portparol Komisije, Kristijan Vigand.

U Briselu insitiraju da se o digitalnim sertifikatima ne govori kao o „korona pasošima“, već da je u pitanju „skup zdravstvenih podataka“ čiji je zadatak da olakšaju, a ne da stvore dodatne uslova i prepreke za putovanja unutar EU.

Napominje se da će i nakon predstavljanja predloga o digitalnim sertifikatima, koje će građani EU moći da poseduju na aplikaciji mobilnih telefona, nastaviti da se radi na dodatnim pojašnjenjima, poput mogućnosti prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.

Plan Brisela je da se do letnjih odmora usvoji koordinisana evropska odluka o primeni i interoperablinosti digitalnih sertifikata unutar EU, a čija će primena biti isključivo u nadležnosti zemlja članica.

O planu za uvođenje digitalnih zelenih sertifikata moraće da se izjasne i Evropski parlement i sve zemlje članice EU.

Istovremeneo, EK će predstaviti i plan za balansirano ukidanje restriktivnih mera s jedne i držanje pod kontrolom širenje virusa, s druge strane.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *