Edukacijom do veće bezbednosti u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja pri Vladi RS, u cilju podizanja bezbednosti dece u saobraćaju, donirala je 460 bojanki “Pazljivko” svim rumskim predškolcima i 480 knjiga “Pazljivkova pravila u saobraćaju” đacima prvacima naše opštine.

Odeljenje za društvene delatnosti predalo je knjige direktorima obrazovnih ustanova, a mnoge škole su već započele podelu đacima prvacima i predškolcima.

Od početka osmišljavanja koncepta buduće kampanje posvećene bezbednosti dece, jedan od ključnih ciljeva bio je da se ova veoma vazna aktivnost ponovo vrati u škole, odnosno da se učitelji podstaknu da sa decom redovno obrađuju teme iz saobraćaja. Za dostizanje zadatog cilja bilo je neophodno pripremiti materijal na koji se učitelji mogu osloniti u radu, a koji će istovremeno biti razumljiv i zanimljiv i deci. Izrada ilustrovanih knjiga nametnula se kao logično rešenje, pa je tako nastala ideja za „Pazljivkova pravila u saobraćaju“.

U knjizi „Pazljivkova pravila u saobraćaju“ obuhvaćene su sve one najvaznije, zivotne lekcije, koje deca treba da savladaju kako bi bila bezbednija u saobraćaju. Obrađene su teme vezane za pešačenje i prelazak ulice, igru, voznju automobilom, voznju bicikla, ponašanje na selu i prelazak preko pruge. Dakle, opisane su sve situacije u kojima se deca mogu naći, bilo samostalno, u društvu ili sa nekim starijim. Uz veoma malo teksta, tek onoliko da se deci dodatno pojasne neke situacije, i nenadmašne ilustracije Marinka Lebovića, predstavljen je još jedan od definišućih elemenata kampanje.

Misija Agencije za bezbednost saobraćaja je spašavanje zivota i prevencija povređivanja u saobraćajnim nezgodama kroz smanjenje broja i tezine saobraćajnih nezgoda na putevima u Republici Srbiji. Agencija za bezbednost saobraćaja brine o bezbednosti svih građana Srbije u saobraćaju na putu i razvija se kao moderna i stručna institucija, prepoznatljiva i relevantna u ovoj oblasti, inicira i okuplja druge institucije i organizacije (vladine i nevladine) u zajedničkim aktivnostima na smanjenju stradanja ljudi na našim putevima i ulicama i trudi se da bude pouzdan partner i u međunarodnim projektima, istrazivanjima, kreiranjima politike bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji i regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *