Džomić: Crkva ima dokaze o upisu crkvene imovine

Crkva poseduje dokaze o upisima prava crkvene imovine u katastar, ali i brojne dokaze iz kojih se jasno vidi da država Crna Gora ni pre, a ni posle 1918. ili bilo koje druge godine nije bila vlasnik pravoslavnih hramova, manastira i ostale nepokretne i pokretne crkvene imovine, poručio Velibor Džomić, protojerej-stavrofor Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

U saopštenju objavljenom na sajtu MCP, Džomić navodi da su svi upisi u katastar nepokretnosti, kada su u pitanju Mitropolija i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori, obavljeni transparentno i zakonito, kao i da su pravosnažno su okončani.

Ne sporeći pravo Ministarstvu finansija da shodno važećim propisima vrši nadzor nad radom Uprave za nekretnine i drugih organa državne uprave nad kojim mu je povereno pravo nadzora, Džomić ističe da je problematičan trenutak u kome se ta aktivnost sprovodi i način na kojoi se sprovodi.

„Ona se, bez sumnje, u javnosti povezuje sa spornim odredbama o oduzimanju, tj. o podržavljenju svetinja, verskih objekata i zemljišta po članovima 62, 63 i 64 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica“, naveo je Džomić.

Naveo je i da ga je više ljudi kontaktiralo i da su mu preneli da imaju osećaj da se na taj način vrši pritisak na zaposlene u Upravi za nekretnine i njenim područnim jedinicama.

Dodao je da se zna da su upisi prava na verskim objektima i zemljištu davno završeni i da su svi rokovi prošli tako da je, primećuje, ta vrsta nadzora besmislena.

„Osim toga, iz ove aktivnosti se zaključuje da Ministarstvo finansija, a ni Vlada Crne Gore, nemaju dokaze da je reč o nezakonitim upisima Crkve i drugih verskih zajednica na verskim objektima i zemljištu. Ali, to nije smetalo brojnim državnim funkcionerima da napamet i bez dokaza iznose netačne podatke da su upisi prava svojine Crkve nad svetinjama, verskim objektima i zemljištu bili nezakoniti“, naveo je Džomić.

Svojevremeno je, kaže, jedan od njih javno izneo „netačan i apsurdan podatak“ da su pravoslavne crkve i manastiri iz Crne Gore uknjiženi u katastar Republike Srbije.

„Da su ovaj nadzor sproveli pre pripreme i usvajanja diskriminatornih i neustavnih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti onda bi znali na čemu su. Užasno je, ali istinito da je Crkva prvo proglašena za krivca za navodno uzurpiranje i okupiranje “državne imovine“, a potom se dolazi do te njene navodne krivice“, zaključio je Džomić.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *