Ðurić:U Briselu o ekonomskoj saradnji i obavezama Pištine

Delegacija Srbije danas putuje u Brisel gde će u naredna dva dana voditi razgovore sa predstavnicima EU i privremenih prištinskih institucija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da na agendi neće biti pitanje međusobnog priznanja kao što, kaže, insinuiraju u Prištini, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih i obaveze koje je prištinska strana preuzela Briselskim sporazumom.

“Prevashodno ćemo razgovarati o ekonomskoj saradnji, kako da se vratimo na naše tržište na KiM gde je srpska roba više od 20 meseci bila proterana“, rekao je Ðurić za TV Pink.

Kako je naveo, razgovaraće se i o nestalima sa KiM, kojih je oko 1.500, ističući da porodice nestalih svih nacionalnosti zaslužuju da znaju istinu o tome šta se desilo sa njihovim najmilijima.

Takođe, razgovarće se i o stvaranju preduslova za povratak proteranih i raseljenih sa KiM.

“Postavićemo pitanje šta je Priština uradila za 20 godina da se više od 40.000 proteranih omogući da se vrate i da budu obeštećeni“.

Ðurić je kazao da će delegacija Srbije na svakom sastanku sa predstavnicima Prištine pokrenuti pitanje Zajednice srpskih opština i svih obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

“Ono što smo videli prethodnih dana, što je posledica njihove nervoze na unutrašnjem planu, je da najdirektnije pokušavaju da lažu šta će biti sadržaj razgovora. Mogu samo da sanjaju da će, bilo sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem ili na bilo kom drugom nivou, pokušati da razgovaraju o tome da Srbiju primoravaju da prizna nezavisnost Kosova“, rekao je Ðurić.

On smatra da treba nastaviti pregovore sa Prištinom navodeći da je Srbija 2012. i 2013.godine bila u neuporedivo težoj situaciji u međunarodnim okolnostima nego danas kada je, podsetio je, više od 100 država priznalo Kosovo i talas prijema u međunarodne organizacije.

““Neko iz prethodnih ovdašnje administracije pustio prištinu u piojedine regionalne organozacije i nije reagovao na talas priznanja Kosova. Naš tim je radio sasvim suprotno. Mi smo vodili dijalog da bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu i doprineli da postoji makar neka perspektiva da se stvari rešavaju na miran način kroz razgovore““, kazao je Ðurić.

Istakao je da je, s druge strane, Srbija vodila snažnu kampanju za povlačenjem priznanja kosovske nezavisnosti da bi zaštitila srpke iinetese i pokazala Prištini da jednostrano proglašenje nezavisnosti ne može tako da prođe nego da do rešenja može da se dođe isključivo dijalogom koji podrazumeva zadovoljenje interesa obe strane.

Komentarišući to što je kosovski premijer Avdulah Hoti za novog šefa pregovaračkog tima imenovao Skendera Hisenija, Ðurić je kazao da ne treba potceniti prištinsku delegaciju i da je reč o čoveku sa ogromnim političkim iskustvom.

Dodao je da je Hiseni bio saveznik Ibrahima Rugove 1989.godine i jedan od vođa separastičkog pokreta za otcepljenja Kosova, kao i da je bio ministar spoljnih poslova neposredno pred proglašenje kosovske nezavisnosti.

“Videćemo da li će ovog puta hteti da vode ozbiljan razgovor, ili će samo da govore o Republici Kosovo i da opstruišu dijalog. U Prištini žive u virtuelnoj 1999.godini, još uvek misle da će Srbiju neko bombama i mačem da natera da prihvati tzv.kosovsku nezavisnost, a prenebregavaju činjenicu da je Srbija danas neuporedivo snažnija“, zaključio je Ðurić.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *