Ðurić: Nećemo bežati od odbrane onog što je naše

Srbija i Srbi žele mir, ali nikada nećemo bežati od toga da odbranimo ono što je naše, poručio je  direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i istakao da će Srbija koja je danas, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS, ozbiljna država, s respektabilnom vojskom i bezbedno-obaveštajnim aparatom, svakom bezbednosnom izazovu pristupati ozbiljno i odgovorno.

Nakon što je prošle nedelje u Briselu obnovljen dijalog Beograda i prištine, Ðurić je taj proces ocenio kao neprijatan, jer niko sa druge strane nije naročito spreman da razmišlja o legitimnim državnim i nacionalnim interesima Srbije.

Istakao je da je i od takvog dijaloga gore odsustvo dijaloga, jer periodi u kojima se ne razgovara jesu vreme kada se daje na volju albanskom ekstremizmu, kada se u kratkom roku potire sve ono što je mukom pre toga građeno u smislu regionalne stabilnosti i međunacionalnih odnosa u južnoj pokrajini.

„Mi smo zato dosledno opredeljeni za razgovor, međutim, u tom dijalogu imamo i imaćemo čvrste principe i stavove potkrepljene čelično snažnim argumentima. A da li će nam biti lako – neće“, rekao je Ðurić u intervjuu za Kurir.

Naglasio je da se Beograd i ovoga puta u dijalogu ponaša odgovorno i konstruktivno i ocenio da će Priština sigurno nastaviti da izbegava po nju neprijatne teme.

„Videćemo koliko takav dijalog može da bude produktivan“, kaže Ðurić.

Navodeći da je, uz predsednika Vučića u prethodnih osam godina učestvovao u više od dve stotine različitih rundi dijaloga, on je izrazio zadovoljstvo što je beogradska delegacija za sve to vreme sačuvala mir i kupila Srbiji dragoceno vreme za oporavak, koje je drugi deo predsednikovog tima iskoristio da ekonomiju Srbije uspravi i podigne na noge.

Istakao je da je Beograd u dijalogu u svakom smislu u daleko težoj poziciji od Prištine, s obzirom na to da i SAD i najuticajnije države EU priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, bez mnogo izgleda da bi u bliskoj budućnosti bilo ko od njih mogao iz korena da promeni stanovište.

„Mi, takoreći, u tom dijalogu razgovaramo ne toliko s Prištinom, koliko s njenim sponzorima, jer, da se ne pravimo naivni, nije Priština ta koja odlučuje o bilo čemu“, naveo je Ðurić.

Komentarišući navode medija da nemačka kancelarka Angela Merkel radi na naoružavanju Albanaca, kaže da „neko odgovoran treba da kaže Albancima – ne sanjajte da ćete na Srbe tenkovima, zar vas prošlost nije baš ništa naučila“ i ističe da je dosta oružja na Balkanu.

„Ko hoće da pomogne Prištini, treba da im pošalje knjige, a ne tenkove. Treba da im pošalju Povelju UN, Rezoluciju 1244, udžbenike iz međunarodnog prava. Ne može se tenkom u Unesko, u UN, u Interpol. Hoće li tenkovima da nateraju više od sto zemalja sveta da priznaju lažnu nezavisnost? Hoće li tenkovima da nateraju 120.000 kosovskih Srba da priznaju lažnu državu“, zapitao je Ðurić.

Na pitanje da li će biti ministar u novoj vladi, Ðurić kaže da je život u službi države njegovo trajno opredeljenje i da će se i dalje usavršavati kako bi bio državi od koristi.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *