Dubravka Đedović: Počela sa radom rekonstruisana fleš-peć u Topionici bakra u Boru

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović prisustvovala je danas u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije „Ziđin koper”, što je preduslov za puštanje u rad Topionice bakra, u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima.

Đedović je podsetila na to da su, kada je pre pet godina kompanija „Ziđin” postala strateški partner Srbije, postavljeni ambiciozni ciljevi i vizija rudarstva kakvo želimo, i dodala da iz godine u godinu svedočimo rezultatima ove saradnje kroz realizaciju investicija, rast izvoza, ali i broja zaposlenih, i poboljšanje uslova rada.

Sve to je značajno uticalo na kvalitet života građana ovog dela Srbije. Za Ministarstvo i Vladu, ali i za sve stanovnike Bora, posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine, podvukla je ona.

Ministarka je naglasila da završetkom radova na toj topionici, ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao, jer će, kako je objasnila, pored višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneti ono što građanima Bora nedostaje decenijama – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada.

Prema njenim rečima, ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države jeste da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na pronalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je da je dolazak kompanije „Ziđin” omogućio ubrzani razvoj rudarstva, kao i bolji standard i uslove života svih građana ove opštine, ali i istočne Srbije, i podsetio na to da danas taj grad ima najveću prosečnu zaradu po glavi stanovnika u Srbiji. 

On je izrazio uverenje da će ovaj projekat, kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva.

Generalni direktor „Ziđin kopera” u Srbiji Đen Siming naveo je da će rekonstruisana topionica umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, tako da koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije.

Takođe, kako je dodao, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone po toni proizvedenog katodnog bakra.

On je podsetio i na to da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara, uz napomenu da se postrojenje za odsumporavanje odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, te je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za više od 90 procenata. 

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je investirano 320 miliona dolara, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 miliona dolara, precizirao je generalni direktor.

On je podvukao da su, osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja novoizgrađena, a reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji.

Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180.000 do 200.000 tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700.000 tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi, zaključio je Siming.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *