Društvenim dijalogom do unapređenja sistema socijalne zaštite

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek je otvoreno za dijalog i sve konstruktivne predloge koji vode unapređenju sistema socijalne zaštite u Republici Srbiji, socijalnoj sigurnosti i dobrobiti svih njenih građana, poručila je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević na Tematskom društvenom dijalogu o sistemu socijalne zaštite u Republici Srbiji.

Kisić Tepavčević je istakla da su socijalna sigurnost i pružanje socijalne zaštite onima kojima je pomoć najpotrebnija među prioritetima rada Vlade Republike Srbije i Ministarstva.

Vodeći se tim ciljem, Ministarstvo je, kako je navela Kisić Tepavčević, svakodnevno posvećeno unapređenju stanja socijalne zaštite, od izrade novih zakona i strateških dokumenata, poboljšanja sistema socijalnih usluga, do jačanja kadrovskih kapaciteta institucija socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je podsetila da su u izradi dva važna strateška dokumenta – Strategije o socijalnoj zaštiti i Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2021-2026. godine, sa pratećim akcionim planovima, a da se radi i na izradi izmena Zakona o socijalnoj zaštiti.

„Donošenje novih zakona i strategija nije samo po sebi cilj, to će nam omogućiti da efikasnije i racionalnije usmerimo sve naše aktivnosti i pružimo pomoć onima kojima je najpotrebnija“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Kako je podsetila, u februaru ove godine usvojen je, nakon više decenija, Zakon o socijalnoj karti, koji će omogućiti da se na osnovu identifikovanja socio-ekonomskog statusa pojedinca prepoznaju oni kojima je pomoć najpotrebnija, koji će mnogo lakše i brže moći da ostvaruju svoja prava.

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da tokom pandemije Kovid 19 isplata socijalnih davanja nije kasnila i da, za razliku od nekih drugih država, nije bilo nikakvih zastoja.

Prof. dr Kisić Tepavčević je rekla i da u najvećem broju ustanova socijalne zaštite virus nije uspeo da uđe, čemu su najviše doprineli zaposleni u tim ustanovama, koji su pravi heroji pandemije.

Podsećajući da je proces vakcinacije u našoj zemlji počeo u gerontološkim centrima, Kisić Tepavčević je rekla da je u tim ustanovama obuhvat vakcinacije oko 90 odsto, dok je među zaposlenima taj procenat oko 80 odsto, što je najbolji obuhvat kada su u pitanju profesionalne kategorije.

Društveni dijalog na temu sistema socijalne zaštite u Republici Srbiji organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a ministarka Gordana Čomić rekla je da je cilj da razmena mišljenja doprinese još boljem radu nadležnih institucija i poboljšanju usluga za sve neposredne korisnike socijalne zaštite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *