Druga faza srpsko – švedskog projekta unapređenja poslovne klime: Projekat vredan dva miliona evra

U okviru druge faze srpsko – švedskog projekta „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“, predstavnik Valjeva Ilija Ranković, prisustvovao je radionici koja je organizovana za predstavnike 11 lokalnih samouprava koje su uključene u projekat – pravljenje Registra investicionih mapa.

Foto: Željko Bošković

Radionici su prisustvovali direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Veoma mi je drago da idemo u drugu fazu projekta u kojoj će se na lokalnom nivou konkretno organizovati podaci koji bi investitorima omogućili da izaberu pravu opštinu za svoju investiciju. Nadam se da će se projektom koji je predviđen da traje dve godine smanjiti korupcija i povećati, ne samo transparentnost već i investicije uključujući i investicije iz Švedske – rekao je ambasador Lundin.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda naglasio je da je cilj da se napusti stari, tradicionalni odnos prema katastru i napravi nova, digitalna platforma u kojoj će geoprostorni podaci i inforamcije zapravo doći do pravog izražaja.

Drašković je istakao da je projekat i razvojni jer će se proširiti na druge opštine u Srbiji, kao i da će se pored mapa industrijskih zona praviti mape ekoloških, stambenih i drugih zona koje idu u skladu sa održivim razvojem koji predviđa Agenda UN 2030, kao i sa pojavom pametnih gradova i veštačke inteligencije.

Foto: Željko Bošković

Radionica koja je održana u Zavodu vodili su članovi Jedinice za implementaciju projekta RGZ-a. Projekat je vredan dva miliona evra, a pored Valjeva biće realizovan u Arilju, Boru, Vranju, Pirotu, Knjaževcu, Ćupriji, Čačku, Požarevcu, Somboru i Zrenjaninu.

Foto: Željko Bošković

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *