Drecun: Nema dijaloga sa Kurtijem jer su mu stavovi ekstremni

Aljbin Kurti je nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i da su njegove izjave o dijalogu Beograda i Prištine, kako kaže, cinične, ocenio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

„Izjava da je spreman na dijalog protivureči onome što govori kako će voditi takozvanu vladu. Kada neko preti tužbama za izmišljeni genocid, kada u vladu uvede čoveka koji je kriminalac i koji je surovo poubijao naše graničare na području karaule Košare iz zasede, ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog“, rekao je Drecun za Pink.

Kosovski parlament izglasao je novu vladu koju će predvoditi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Nova vlada imaće 15 ministarstava, od kojih su dva pripala Srpskoj listi.

„Kurti je putokaz kojim će u budućnosti ta vlada da ide i sve je suprostavljeno procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali i suživotu dva naroda“, dodaje Drecun.

Drecun smatra da je Kurtijev program vlade takav da onemogući nastavak razgovora ili da se razgovori, ako do njih dođe pod pritiskom međunarodne zajednice, veoma brzo završe. „Ja tu ne vidim prostor za kompromis, Kurti ne otvara mogućnost da se nade rešenje“, smatra Drecun.

On je ukazao i na izjave Kurtija da se na Kosovu i Metohiji uvode vojni rok. „Paravojna formacija može da se iskoristi protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Nema ona sa kime da ratuje i zato ne bi ni trebalo da se formira, jer može samo da ratuje sa srpskim narodom i napravi etničko čišćenje“, naveo je Drecun.

Kurti je najavio i podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida, a sve je suprotno od dijaloga, kaže Drecun.

Cilj zapaljivih izjava novog prištinskog premijera Aljbina Kurtija jeste da isprovociraju srpske predstavnike koji nisu podržali njegovu vladu, ali pre svega da  umire unutrašnje političke sukobe Albanaca na KiM, kažu predsednik Skupštinskog odbora za KiM  Milovan  Drecun, dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović i nekadašnji diplomata Zoran Milivojević. Komentarišući pretnju Kurtija da će tužiti Srbiju za genocid, naši sagovornici navode da samoproglašeno Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija i da nema pravnu sposobnost za podizanje takve tužbe. Ističu da je sada na ispitu Evropska unija, koja mora jasno da definiše svoju platformu i izvrši stvarni pritisak na Prištinu da ukine takse i ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma kako bi se dijalog odblokirao.

Krajnje je vreme da se, ako postoji iole političke volje prištinskih zvaničnika, kosovskometohijsko pitanje reši na miran i diplomatski način, a zapaljive poruke kakve izgovara Aljbin Kurti zauvek postanu deo ružne prošlosti, kažu Milovan  Drecun i Miroslav Bjegović. Ističu da je nesporno da novi premijer prištinske vlade takvom retorikom želi pre svega da umiri unutrašnja politička nelsganja .

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević  kaže da izjave Aljbina Kurtija ne ulivaju nadu za ozbiljan dijalog i da takva platforma ne predstavlja ozbiljan politički program. Očigledno je, kaže Milivojević, da je prištinska vlada formirana pod američkim pritiskom, budući da je ekspresno izglasana posle posete specijalnog  izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, te je sada na ispitu međunarodna zajednica koja treba da pokaže koliko joj je iskreno stalo do nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Drecun i Bjegović kažu da  Kurtijeve  pretnje tužbom za genocid protiv Srbije i najave obaveznog služenja vojnog roka spadaju u propagandni manevar kojim Kurti pokušava da obeshrabri i isprovocira srpske predstavnike koji nisu podržali formiranje  njegove vlade.

Isto mišljenje ima i Milivojević, koji ističe da KiM nema pravnu sposobnost, pa stoga ni pretnje tužbama za genocid nemaju nikakvu pravnu  težinu, već isključivo služe za unutrašnja politička obračunavanja. Primećuje da bi prvi kandidati za međunarodni sud svakako bili Tači, Haradinaj i Ljimaj.

Naši sagovornici kažu da se sve Kurtijeve izjave, posmatrane u širem kontekstu, mogu tumačiti i kao otvorene pretnje miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ocenjuju da novi sukobi nikome ne idu u prilog, te da EU mora jasno da definiše svoju poziciju u dijalogu i izvrši stvarni pritisak na Prištinu da ispuni deo svojih obaveza iz Briselskog sporazuma. Milivojević, Drecun i Bjegović zaključuju da ohrabrujuće poruke dolaze iz Moskve i Pekinga, koji naglašavaju da nijedna odluka o KiM  neće biti doneta bez pristanka zvaničnog Beograda.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *