Dr Marija Zarić je odrasla u srcu Mačve, a danas je deo tima u Oksfordu koji testira vakcinu protiv korona virusa

Deo naučnog tima u Institutu Džener, Oksfordskog univerziteta koji je počeo borbu protiv kovida 19, je i dr Marija Zarić iz Dublja kod Bogatića.

U Velikoj Britaniji danas je počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine protiv korona virusa. Deo naučnog tima u Institutu Džener, Oksfordskog univerziteta koji je počeo borbu protiv kovida 19, je i dr Marija Zarić iz Dublja kod Bogatića.

Odrasla je u srcu Mačve, Gimnaziju je završila u Šapcu a Medicinski fakultet u Beogradu. Želja za usavršavanjem sa suprugom i bebom u naručju, odvela ju je najpre u Belfast a zatim u London. Od 2017. godine radi u Institutu Džener koji razvija vakcine protiv bolesti od najvećeg globalnog uticaja.

„Baš danas, započela je klinička studija na Institutu Džener po ubrzanom postupku koja će testirati našu vakcinu protiv Kovida 19 na preko 5.000 ljudi. Institut je jako zahvalan Vladi Velike Britanije koja je donirala preko 20 miliona funti, za rad na ovoj kliničkoj studiji, ispitivaće se prvenstveno bezbednost i efikasnost vakcine i ako sve bude išlo po planu, rezultati bi mogli da budu dostupni do jeseni“, kaže dr Marija Zarić, imunolog u Institutu Džener.

Paralelno sa ovim testiranjem, dodaje, radi se i na proizvodnji velikog broja vakcina tako da ukoliko se vakcina pokaže uspešnom, onda može odmah da bude dostupna velikom broju ljudi.

Naglašava da je razvoj vakcine složen i strogo kontrolisan proces koji se sastoji od nekoliko faza.

„Prosečan period za razvoj vakcine je od 12-15 godina, mada su izuzeci mogući kada se vakcina pusti u primenu po ubrzanom postupku u slučaju izbijanja velikih epidemija ili pandemija. Takav slučaj, imali smo u toku 2015. godine za vreme izbijanja epidemije Ebola virusom, kada je u stvari vakcina počela da se primenjuje samo nešto više od godinu dana od započinjanja prvih kliničkih studija“, dodaje Marija.

Dr Marija Zarić analiziraće da li će imuni sistem osoba koje se testiraju prepoznati i uništiti korona virus.

Smatra da je vakcinacija jedan od najvećih izuma moderne medicine. Naglašava da su zahvaljujući njoj, između ostalog, globalno iskorenjene velike boginje koje su nekada bile česta i smrtonosna zarazna bolest.

INFO 24 / RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *