Dr Luković: Epidemiološka situacija u Čačku ni blizu crnog scenarija

Od početka epidemije do sada na području Moravičkog okruga kod 33 osobe potvrđeno je prisustvo koronavirusa, u Čačku 24, u Gornjem Milanovcu pet, tri u Lučanima i jedna u Ivanjici, saopšteno je posle sastanka Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji grada Čačka.

Šef Radnog tima Dr Mihailo Luković procenjuje da će masovno testiranje povećati broj lica u izolaciji i navodi da su  prethodnog dana poslata 22 uzorka u Kraljevo i rezultati se očekuju, a jutros su upućena na analizu još 42 uzorka. Procena je da će masovno tetiranje povećati broj lica u izolaciji.

Dr MIHAILO LUKOVIĆ, šef Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka

“Epidemiološka situacija je sa balgim pogoršanjem ali daleko od crnog scenarija. Mi možemo očekivati i dalje porast broja izolovanih i porast broja obolelih. Kad je kod nekog izolovan virus, on može biti kliconoša, može biti bolesnik koji se leči u kućnim uslovima ili može biti bolesnik koji se leči u bolnici, ako j eteži slučaj”, objašnjava Dr Luković.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Čačak trenutno su smeštena 24 pacijenta sa simptomima Covida-19. Juče je bilo šest prijema u tu zdravstvenu ustanovu, dva bolesnika su poslata u Kragujevac pošto imaju težu kliničku sliku. Do sada je na lečenje van Čačka upućeno devet pacijenata iz okruga, od kojih su šest na respiratoru. Sa infektivnog odeljenja čačanske bolnice otpušteni su bolesnici kojima su brisevi bili negativni.

Dr MIROSLAV SRETENOVIĆ, v.d. direktora Opšte bolnice Čačak

“Za sada imamo sasvim dovoljno i zaštitinih sredstava i opreme i svih lekova koji su preporučeni za lečenje ove bolesti. Što se tiče kapaciteta, oni su još uvek zadovoljavajući i još uvek možemo da se izborimao i sa  prilivom pacijenata”, kaže v.d. direktora Opšte bolnice u Čačku Dr Miroslav Sretenović.

Povećan je i broj lica koja dolaze u prijemno trijažne ambulante. U Domu zdravlja juče je pregledano 26 pacijenata sa povišenom temperaturom.  Prema  podacima Policijske uprave u bazi sa smoizolaciju vodi se oko 1.000 lica na području MUO. U toku je i priprema sportske hale u Atenici za prijem pacijenata sa blažom kliničkom slikom.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *