Dr Đerlek: Blizu smo cilja, korona je na kolenima!

Prvu dozu vakcine je primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze imunizovano je 1.871.000 građana.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže za RTS da je prvu dozu vakcine primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze vakcinisano je 1.871.000 građana. Dodaje da je na mladima velika društvena odgovornost.

Mirsad Đerlek je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da smo blizu cilja od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

– O kolektivnom imunitetu je teško licitirati datumima, težimo da uspostavimo kontrolu nad epidemijom – istakao je državni sekretar ministarstva zdravlja.

Navodi da je prvu dozu vakcine primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze imunizovano je 1.871.000 građana.

– Blizu smo cilja, još dva-tri koraka i truda da dođemo do 50 odsto, a to nam garantuje mirnije leto. Korona je na kolenima – naglašava Đerlek.

Državni sekretar navodi da nam ne smeju ostati džepovi zaraze, jer to može da se prelije i na druge gradove.

– Naš cilj je da obiđemo što više terena i angažujemo lokalnu samoupravu. Gde god smo imali takvu angažovanost, imamo odlične rezultate. Gde je bila loša organizacija, manje je vakcinisanih – navodi Đerlek.

Prema njegovim rečima, tokom vikenda biće otvoreno 225 punktova za vakcinaciju, a biće povećan i broj mobilnih vakcinalnih ekipa.

– Imamo Astra Zeneku, Sinofarm, sputnjik, očekujemo drugu komponentu sputnjika da sleti svakog dana na aerodrom. U prvoj polovini juna Srbija će imati svoju sputnjik vakcinu – navodi državni sekretar ministarstva zdravlja.

Ističe da je na mladima velika društvena odgovornost.

– Nemoj da dozvolite da vam korona oduzme dan više vašeg normalnog života, uzmite stvar u svoje ruke, to je vakcina, pomozite nam svima da se vratimo u normalan život, da na leto možemo da putujemo, držimo koncerte i vratimo se normalnom životu – navodi Đerlek.

Kada je reč o eventualnom popuštanju mera na sledećoj sednici Kriznog štaba, Đerlek je ukazao da brojke konstantno padaju, ali da epidemije ne prate često matematičke progresije.

– Treba da držimo oprez iako možemo da kažemo da je situacija ohrabrujuća, ispod 2.000 smo hospitalizovanih, lakše dišemo – navodi Đerlek.

/Info24/RTS/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *