Dozvoljen ulazak stranih turista u RS sa brodova (kruzera), koji krstare Dunavom, uz negativan antigenski test

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić saopštila je da je odluka Kriznog štaba kojom se dozvoljava ulazak stranih turista sa brodova (kruzera), koji krstare Dunavom, u Republiku Srbiju uz negativan Antigen Rapid test, važan korak napred ka oporavku celokupne privrede i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji.

Ona je objasnila da su s obzirom na epidemiološke mere koje se primenjuju u našoj zemlji, svi brodovi/kruzeri do sada samo tranzitirali kroz Srbiju, bez zaustavljanja, jer je turistima sa kruzera bio potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, na čiji se rezultat dugo čeka.

„Uz relaksaciju ove epidemiološke mere, očekujemo da strani turisti više neće samo prolaziti brodovima kroz našu zemlju, već će izdvajati dodatna sredstva za obilaske, posete muzejima i drugim institucijama kulture, kao i za posete restoranima, kupovinu suvenira i sl, što će pozitivno uticati na povećanje deviznog priliva od turizma i doprineti oporavku turističke privrede”, naglasila je Matić.

Krizni štab je doneo navedenu odluku na predlog ministarke Matić koja je ovim podržala molbu turističke agencije ”Hedonic Travel” da se dozvoli stranim turistima da izađu sa brodova uz potvrdu o negativnom antigenskom testu.

Turistički brodovi na kojima se nalaze grupe stranih turista tokom krstarenja posećuju i obilaze Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac i Apatin i ne zadržavaju se duže od 12 sati. Na osnovu odluke Kriznog štaba, „uvažavajući specifičnost i značaj kruzing turizma“, turistima sa brodova/kruzera biće omogućeno testiranje u pristaništu, a putnici bi napuštali brod tek po dobijanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *