Donacija Vlade Švajcarske svrljiškom zdravstvu

Svrljiški Dom zdravlja dobiće donaciju Vlade Švajcarske kroz Program Swiss PRO u iznosu od 3.400 evra za kupovinu ginekološke stolice prilagođene potrebama osoba sa invaliditetom, kao i za podizanje nivoa svesti žena iz svrljiških sela o važnosti reproduktivnog zdravlja i odlaska na preventivne ginekološke preglede.

Program Swiss PRO podržao je 28 lokalnih samouprava u Srbiji da realizuju projekte koji imaju za cilj osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost. Program koji se realizuje u Svrljigu nosi naziv Inicijativa za preventivu, a ukupna vrednost projekta je 4.170 evra. Vlada Švajcarske doniraće 3.404 evra, dok je učešće lokalne samouprave 766 evra.

Na nivou Srbije donacija Vlade Švajcarske iznosi više od 90.000 evra, dok je doprinos lokalnih samouprava 25.000 evra. Biće realizovane aktivnosti koje doprinose povećanju učešća žena u procesu donošenja odluka, unapređenju položaja žena u lokalnoj zajednici, naročito žena na selu i pripadnica ranjivih grupa, kao i ekonomskom osnaživanju, zdravlju žena i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. 

Projekti su usmereni i na promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i na unapređenje kompetencija lokalnih mehanizama. 

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 10. septembra do 23. oktobra 2020. godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona Južne i istočne Srbije.

Javni poziv je sprovoden u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna.

Aktivnosti CTKS Svrljig na unapređenju turizma

Iako je zbog hladnijeg vremena i dolaska zime pomalo opao broj obilazaka Svrljiške klisure od strane mnogobrojnih turista iz svih krajeva zemlje, a neretko i iz inostranstva, Centar za turizam, kulturu i sport priprema se za prolećnu turističku sezonu.

Naime, radnici jedine ustanove u Svrljigu koja se bavi promocijom turizma i turizmom uopšte, Centra za turizam, kulturu i sport, napravili su, uz pomoć donatora, tzv. „usmerivače pravca“ kojima će biti obeležene i markirane staze do najposećenijih turističkih destinacija na teritoriji opštine Svrljig.

Sa poslom se već započelo i pred sam prvi sneg „usmerivači“ su postavljeni do ulaza i izlaza iz ponora Pandiralo, gde kod sela Periš ponire Svrljiški Timok i nakon nekoliko stotina metara ponovo izvire. Obnovljena je i markacija sa južne strane Svrljig grada, sa koje se teže dolazi do ovog poznatog arheološkog lokaliteta.

Iz CTKS poručuju da će, u skladu sa vremenskim prilikama, u narednom periodu izmarkirati stazu do Prekonoške pećine kao i većinu staza u Niševačkoj klisuri, sastavnom delu Svrljiške klisure.

Direktorka Centra za turizam, kulturu i sport Milena Ristić i Nenad Ranđelović, koji je u Centru zadužen za turizam kažu da veliku zahvalnost za izradu ovih „usmerivača“ duguju preduzeću „Trilord“ iz Svrljiga koje je doniralo table za usmerivače koji će pomoći mnogobrojnim turistima da lakše dođu do zanimljivih i atraktivnih destinacija ka kojima se kreću na teritoriji opštine Svrljig.

Inače, Centar za turizam, kulturu i sport nedavno je dobio još jedno priznanje iz oblasti turizma –  prvu nagradu za nedavno izrađeni turistički katalog opštine Svrljig na trinaestoj Izložbi suvenira i turističkih publikacija ,,Leskovac 2020″, u kategoriji ,,Turistička publikacija sa preko 50 strana”. 

Izložbu je organizovala Turistička organizacija grada Leskovca.

Akcija savetovanja i testiranja na HIV u Svrljigu

Akcija savetovanja i testiranja na HIV održaće se u Svrljigu u petak, 11. decembra u organizaciji Asocijacije DUGA iz Šapca, a uz podršku Opštine Svrljig i Doma zdravlja „Dr Ljubinko Đorđević“ u Svrljigu.

Akcija će biti održana u dvorištu Doma zdravlja u vremenu od 13 do 15 sati, a iz Asocijacije DUGA poručuju da se proces savetovanja i testiranja obavlja u skladu sa svim preporukama stručnjaka i vlade Republike Srbije, uz pridržavanje svih propisa i protokola u cilju zaštite od prenosa virusa KOVID-19, kako za klijenta, tako i za tim koji vrši testiranje i savetovanje.

Iz Asocijacije Duga poručuju da su tokom proteklih nekoliko akcija dobrovoljnog savetovanja i testiranja na HIV, koje je sprovela Asocijacija u Beogradu među pripadnicima LGBT populacije, svoj HIV status saznale 32 osobe.

Korisnici su pored testiranja na HIV dobili i informacije o načinima prenosa HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija, kao i kako da smanje rizik za njihovo dobijanje ili prenošenje.

Sneg na putevima u istočnoj Srbiji

JP “Putevi Srbije” sinoć je upozorilo vozače na oprez zbog snega na kolovozima na pojedinim deonicama u južnoj i istočnoj Srbiji, a situacija sa snegom je danas nešto bolja.

Na pojedinim deonicama u istočnom delu Srbije bilo je snega na kolovozu, najviše na području Negotina, prema granici sa Rumunijom i Bugarskom, kao i u regionu Bora i Zaječara.

Prema izveštaju Štaba zimske službe na deonici Debeli Lug – Negotin – državna granica sa Bugarskom ka prelazu Mokranje kolovoz je vlažan i klizav sa malo snega, a ista situacija je i na delu puta od brane HE Đerdap 1 ka Vratarnici.

Snega je bilo i na putevima Paraćin – Boljevac – Zaječar – granica sa Bugarskom ka prelazu Vrška Čuka, na deonici Selište – Bor – Zaječar i Zaječar – Zvezdan, kao i na magistrali na pravcu Vratarnica – Knjaževac – Svrljig, navedeno je u saopštenju “Puteva Srbije”.

Situacija je danas bolja, sneg na kolovozu je očišćen i uglavnom otopljen, ali se vozačima preporučuje dodatni oprez zbog mogućnosti stvaranja leda.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *