Dom zdravlja Čajetina dobio 3,5 miliona dinara za novi softver

Dom zdravlja Čajetina  dobio je 3,5 miliona dinara za instaliranje softverskog sistema, i to od Ministarstva zdravlja. Ovim će se omogućiti povezivanje laboratorije i postojećeg informacionog sistema, koji inače povezuju sve druge službe.

Po rečima direktorke čajetinskog doma zdravlja, dr Mirjane Đurović , realizacija ovog projekta omogući će vidljivost laboratorijskih analiza u elektronskom kartonu pacijenta i povećati broj podataka, koji su neophodni za adekvatne i pravovremene preventivne usluge, ali i za lečenje hroničnih bolesti.

„Očekujemo da će sličnih projekata biti sve više, jer nam je svima cilj da se fokusiramo na preventivu i tako unapredimo kvalitet primarne zdravstvene zaštite. Inače, za jedanaest meseci ove godine, izvršeno je 93.700 laboratorijskih analiza, od čega je više od 3.000 urađeno za lica koja imaju prebivalište u drugim opštinama“, rekla je za INFO 24 dr Mirjana Đurović, direktorka Doma zdravlja Čajetna.

Pored kvalitetnije obrade podataka u Domu zdravlja očekuju i uštede u laboratorijskom materijalu i vremenu,  koje su laboratorijski tehničari trošili na štampanje i podelu rezultata. Uvođenje informacionog sistema u laboratoriju će olakšati situaciju i pacijentima,  koji više neće morati da idu po rezultate već će rezultati odmah biti prosleđeni lekaru na osnovu čijeg uputa je tražena analiza rezultata.

“Nama su podaci iz tih analiza vrlo bitni za pravovremeno i adekvatno vođenje preventivnih pregleda.  Sami pacijenti neće morati da idu po analizu u laboratoriju. Dešavalo se da se analize izgube, da se ne donesu pravovremeno izabranom lekaru, da se nikada i ne donesu, da ih čak i sami tumače pa da se sami neadekvatno leče,” istakla je dr Đurović.

Inače, laboratorijska služba Doma zdravlja Čajetina  prethodnih dana preseljena je u nove prostorije u zgradi starog doma zdravlja, čime je ova služba dobila neophodan prostor za rad. Kada se laboratorija uveže u postojeći informacioni system, pacijentima će biti na raspolaganju moderan i funkcionalan laboratorijski sistem. 

Planirano je da projekat bude završen za 12 meseci, a prve aktivnosti su planirane već ovog meseca.

Nada Dželebdžić / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *