Dodik uveren da će Republika Srpska biti samostalna

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da Srbi nikad nisu bili svesniji svog identiteta i da to uverenje zasniva na zajedničkim stavovima većine po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Dodik je za MIS televiziju iz Australije, koju prenosi RTRS, rekao da je uveren da će Republika Srpska biti samostalna i da ima snage da izdrži sva politička i ekonomska uslovljavanja u tom procesu.

Dodik kaže da Srbi svoj snažan identitet grade na svesti o velikoj žrtvi predaka u Drugom svetskom ratu, što je prikazano i u filmu „Dara iz Jasenovca“, kao i na 28.000 Srba poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kaže da nacionalno jedinstvo jača i odbacivanjem pokušaja nametanja kolektivne krivice za ratove i svešću o neprikosnovenosti Republike Srpske.

„Možda bismo se mi lakše pomirili da imamo svoju državu Republiku Srpsku i da oni imaju svoju. Verovatno bi se lakše pomirili. Strpani smo u Bosnu i Hercegovinu i ovde stalno pokušava da se obezbedi dominacija. Srbi ne žele dominaciju. Žele samo Republiku Srpsku i ništa više“, kaže Dodik za autralijsku televiziju.

Dodik naglašava da stabilnosti RS doprinosi i odličan odnos njenog rukovodstva sa funkcionerima Srbije predvođenim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Vučić je imao najvidljivije korake praktične pomoći Republici Srpskoj koja se ogledala i kroz podršku projektima lokalnog razvoja, ali i kroz podršku saniranju posledica pandemije, a evo sada i pri nabavci vakcina i u tome da naši lekari idu u Srbiju da se vakcinišu“, naveo je Dodik.

On ističe da je Republika Srpska jedina u BiH stabilna i da iz te snage proizlazi i mogućnost da odbija povoljene kredite MMF-a kad ti aranžmani sadrže političke ucene.

Poručuje da će se Srpska odupreti i pritiscima koje Bošnjaci „prizivaju“ od američkog predsednika Džoa Bajdena.

INFO 24 / Tanjug / Foto: printscreen RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *