Dodik: Srbija je pokazala da brine o Republici Srpskoj

Srbija je pokazala da brine o Republici Srpskoj, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je pomoć u medicinskom materijalu, koju je Srbija juče poslala Republici Srpskoj, velika stvar za narod Srpske u borbi protiv virusa korona, ali i važna poruka za sve ljude u Republici Srpskoj.

“Ne radi se samo o materijalnim sredstvima koje ćemo dobiti, a koja su veoma važna, nego i o saznanju da Srbija brine o Republici Srpskoj”, rekao je sinoć Dodik za RTS.

On je dodao da je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zaključio da “dok je Srbije biće i Republike Srpske”, što, kako je naveo, želi da prenese svim ljudima i u Republici Srpskoj.

Ocenio je da je ova pomoć “velika stvar” za Republiku Srpsku, imajući u vidu da, kako je naveo, na veoma otežan način može da obezbedi bilo kakve materijale potrebne za borbu protiv virusa korona.

Dodik je istakao da je Srbija, koja je, kako je naveo, pod vođstvom Vučića pokazala sposobnost da obezbedi medicinski materijal putem pomoći od Kine, a i da se na tržištu uspešno snabde određenim količinama, našla za potrebno da pomogne Republici Srpskoj, i to uprkos situaciji u kojoj se našla zbog epidemije.

“Svim ljudima želim sve najbolje i verujem da ćemo kao narod iz ovoga izaći uspešno i zajedno i da ćemo prebroditi i ovu opasnost”, rekao je Dodik.

Dodik je, kako prenose banjalučke Nezavisne, rekao da će u RS doći još dva do tri puta ovakva pomoć u kontinuitetu.

Dodik je rekao da će danas početi distribucija pomoći u bolnice u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčko distriktu, Zvorniku i Foči, navodeći da će naredni kontingenti popunjavati medicinskom pomoći i druge bolnice.

“Pomoć će ići prvo tamo gđe je najpotrebnija, ali niko neće ostati bez novih respiratora”, istakao je Dodik.

On je rekao da je pomoć realizovana na osnovu dogovora koji je pre sedam dana imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Dodik je rekao da se Srbija pokazala kao jedan od najvećih partnera sa Kinom, od svih zemalja, čak i od EU.

U Republiku Srpsku sinoć je na graničnom prelazu Rača ušao prvi kontingent pomoći Srbije u borbi protiv virusa korona, u kojem se nalazi pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 2.000 zaštitnih odela, 200 naočara i 50.000 rukavica.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Deposit photos/Ale_Mi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *