Dodik: Podrška nastojanju Vučića da pomogne Srbima u CG

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je nastojanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, gde se, kako kaže, opravdano okupljaju kako bi sačuvali identitet u okviru SPC.

„Apsolutno podržavam pristup koji je Vučić imao u jučerašnjem govoru kada je rekao da treba da pomognemo daleko više nego što je bilo. Uveren sam, znam, mogu da svedočim da Vučić o tome misli veoma ozbiljno. Moja poruka je samo da računa i na Republiku Srpsku“, izjavio je Dodik za Srnu.

On je dodao da je namera Vučića da bude sa srpskim narodom na Badnji dan bila jaka, ali da se „uplela politička priča iz Podgorice koja pokušava da to satanizuje do mere da čak upozoravaju i NATO“.

On je naglasio da podržava nastojanja predsednika Srbije da se srpski narod podrži i pomogne gde god bio.

„I mi iz Republike Srpske pridružićemo se naporima Srbije i njenog rukovodstva da pomognemo u kapacitetu u kojem možemo. To podrazumijeva da se podrže zahtjevi naše Crkve, Sinoda, naše Crkve u Crnoj Gori kako bi došla do toga da se dođe do revizije da se očuva imovina“, naveo je Dodik.

Kaže da je greška crnogorskog rukovodstva što su pokušali da ignorišu ukupne srpske vrijednosti.

„To nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, ni Vučića, ni mene, ni Crkvu ni običnog čoveka bilo gde se nalazio. I zato opredeljenje da se tu daleko više pomogne, da se očuva naš identitet u Crnoj Gori i da u tom pogledu tih 27-28 odsto Srba, koliko nas ima tamo, bude pojačano svim naporima koje mogu da podrže i Srbija i Republika Srpska, uvažavajući da je Crna Gora nezavisna država“, rekao je Dodik.

Naglasio je da je okupljanje srpskog naroda u Crnoj Gori sasvim opravdano u cilju očuvanja vrednosti i identiteta, a jedna od njih je SPC.

Srpski narod, smatra Dodik, danas je jedinstveniji nego ikad i svi pokušaji da od Srba naprave bosanske, hrvatske, kosovske, crnogorske, dio su strategije uperene protiv njih koja nije prošla.

„Mi smo jedinstven narod, naše vrednosti su jedinstvene. U teškim okolnostima se očuvala SPC i velika je zabluda Ðukanovića i njegove svite da na taj način mogu da oskrnave naše osnovne vrijednosti“, istakao je Dodik.

Dodik je istakao i da je u okviru Crkve očuvan identitet srpskog naroda u veoma teškim istorijskim okolnostima, te smatra da je preambiciono očekivati da bi se taj identitet mogao urušiti.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *