Dočekao ga Vučić: Šeik Muhamed bin Zajed posetio štand Srbije na sajmu naoružanja u Abu Dabiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić od prekjuče boravi u Abu Dabiju, gde prisustvuje Međunarodnom sajmu naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije.

Predsednik je i danas nastavio obilazak štandova na sajmu sa šeikom Muhamedom bin Zajedom.

Njegovo Visočanstvo šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio je danas štand Srbije u okviru šesnaestog po redu Međunarodnog sajma vojnog naoružanja.

Na štandu ga je srdačno dočekao predsednik Aleksandar Vučić, a potom mu i predstavio šta je sve izloženo na srpskom štandu.

Na štandu Srbije predstavljeno je više domaćih kompanija iz odbrambene i namenske industrije, koje predvodi generator domaće odbrambene industrije, “Yugoimport -SDPR”. Izložene su makete opreme i oružja domaće proizvodnje, među kojima su makete oklopnog vozila “Lazar”, “Lazar 3 “, “Miloš”, ” Miloš 2″, višecevni raketni sistem “Tamnava”, samohodna haubica “Nora”, pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema.

Posle prikaza maketa, održan je i sastanak sa šeikom Bin zajedom, kojem su prisustvovali predsednik Vucić i predstavnici ministarstva odbrane. U obilasku štanda bili su ministar odbrane Milosa Vučević, pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, amabsador UAE u Beogradu Mubarak al Daheri, predstavnici kompanije “Jugoimport-SDPR”.

Predsednik Vučić je juče prilikom obilaska istakao da će obići više štandova i da ima mnogo stvari o kojima možemo da razgovaramo.

– U svetu se dešava nešto što nije bio slučaj poslednjih 80 godina. Svi se naoružavaju besomučno. Rusija je u nebesa digla svoju proizvodnju, Grčka kupuje kao da je džabe, Poljska. Albanci će imati 100 oklopnjaka do kraja godine, suprotno svim pravnim normama. Mi se trudimo da podignemo našu proizvodnju, a naše proizvode kupuju svi – rekao je Vučić i dodao:

– Naša vojska mora biti jača, neuporedivo je snažnija nego pre ali mora biti jača. Razgovarali smo s ministrom Malim i premijerkom Brnabić kako da izdvojimo novac a da nikog ne oštetimo i uložimo da povećamo znatno borbenu gotovost, to je veliki novac – rekao je Vučić naglasivši da ćemo od domaće industrije u 2024. kupiti 200 komada našeg teškog oruđa – miloše, haubice, ognjevi…

Vučić je juče, u okviru radne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obišao Institut G42 u Abu Dabiju i održao sastanak sa predstavnicima te kompanije.

Grupa 42 (G42) je vodeća kompanija koja se bavi razvojem veštačke inteligencije i klaud računarstva sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ova kompanija posluje širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Severne Afrike.

Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastaće se i sa drugim visokim zvanicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *