Dobra poslovna i prijateljska saradnja Grada Kraljeva i Opštine Gračanica

Grad Kraljevo su posetili i sastali se sa gradonačelnikom dr Predragom Terzićem pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović sa savetnikom Srđanom Pantićem.

Jedan od razloga posete gradu Kraljevu je još jedan primer dobre poslovne i prijateljske saradnje Grada Kraljeva i Opštine Gračanica – tridesetoro dece iz Opštine Gračanica, uzrasta od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, gosti su grada Kraljeva odnosno Dečjeg odmarališta „Goč“ na istoimenoj planini od 3. do 6. marta.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je sa velikim zadovoljstvom istakao da će deci iz Gračanice biti omogućeno da, besplatno, uživaju na, kako Goč zovu, dečjoj planini, kao i da se druže sa vršnjacima iz drugih krajeva Srbije.

„Deca koja žive u lošim uslovima, neposredno pored neprijateljski nastrojenih Albanaca, raduju se svakom izlasku iz takve sredine. Zajedničkom saradnjom Grada Kraljeva, našeg Dečjeg odmarališta „Goč“ i Opštine Gračanica, koju je podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, odlučili smo da im ulepšamo život makar za nekoliko dana. Potrudićemo se da im upotpunimo boravak na Goču, ali ćemo svi zajedno nastojati da ovakve posete postanu tradicija. To je jako važno“, istakao je gradonačelnik Kraljeva zahvalivši narodnoj poslanici iz Kraljeva u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Mariji Jevđić, koja je pomogla u realizaciji ovog programa.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je, izrazivši zadovoljstvo što se ovakvim povodom nalazi u Kraljevu, zahvalio gradonačelniku Kraljeva i narodnoj poslanici na ovako divnom poklonu za decu sa Kosova i Metohije, iz opštine Gračanica.

„Ove godine smo osnovali manifestaciju „Savin đak“, koja će svake godine tradicionalno da se održava u opštini Gračanica, i nagradili 30 najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola. Kao nagrada im je pripala čast da dođu na Goč i provedu nekoliko dana zajedno. Deca su neizmerno srećna, znate u kakvim uslovima žive na Kosovu i Metohiji. Nadam se da će ovo postati tradicija i da će ovo biti samo jedan od dolazaka naše dece na planinu Goč. Trudiću se da opština Gračanica sa gradom Kraljevom ima što čvršće veze jer Kosovo i Metohiju i Kraljevo povezuju mnoge stvari“, poručio je Popović.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je izjavio da mu je posebna čast i zadovoljstvo da bude u Kraljevu i u ime Kancelarije podrži divnu akciju Grada Kraljeva i gradonačelnika Terzića i Opštine Gračanica i njenog predsednika da tridesetoro dece južno od Ibra, iz Gračanice, budu u višednevnoj poseti na teritoriji grada Kraljeva, na Goču.

„Poslednjih dvadeset godina naša deca na Kosovu i Metohiji se rađaju i žive u neizvesnim uslovima i okolnostima koje teško možemo da opišemo. Kao država Srbija činimo sve da upravo našoj budućnosti, našoj dečici, omogućimo koliko-toliko normalan život koliko zavisi od nas, od države Srbije. I zato činimo sve da obezebedimo i zimovanja i letovanja za našu decu, da ih dovodimo u Beograd, da imaju priliku da se upoznaju sa vojim glavnim gradom, ali i da upoznaju lepote širom Centralne Srbije. Oni nemaju puno želja. Njihova želja je jedna – da žive u slobodi, u miru. Moramo da učinimo sve što je do nas da im pomognemo jer oni opstankom i ostankom na Kosovu i Metohiji štite i čuvaju državu Srbiju na vekovnom srpskom prostoru“, poručio je Petković, naglasivši da će nastaviti da čine što je moguće više da, kako je rekao, „obojimo sivu realnost života na Kosovu i Metohiji“.

On je zahvalio gradonačelniku Terziću što je grad Kraljevo izašao u susret i prepoznao potrebu da deci sa Kosova i Metohije pomogne pruživši tako lep primer drugim opštinama i gradovima kako „svako pomalo kad uradi, to može da bude i te kako mnogo za naše Kosovo i Metohiju, pogotovu našu budućnost koju predstavljaju naša deca“.

Nakon prijema u gradskoj kući, gradonačelnik Kraljeva, predstavnici opštine Gračanica i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su na planini Goč dočekali mališane iz Gračanice koji će u Dečjem odmaralištu „Goč“ biti do 6. marta.

INFO 24 / Foto: FB др Предраг Терзић

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *