DOBITNICI SVETOSAVSKE NAGRADE ZA 2021. GODINU

            Svetosavsku nagradu za 2021. godinu, za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji i posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, u lokalnoj zajednici, dobili su:

            Jadranka Spasić, predsednica Saveza udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije

            Za doprinos profesionalnom statusu medicinskih sestara u delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja

            Jadranka Spasić radi kao dugogodišnji saradnik na unapređivanju nege i preventivno-zdravstvene zaštite u Predškolskoj ustanovi „Dečji dani” u Beogradu. Učestvovala je u formiranju Sekcije medicinskih sestara u predškolskim ustanovama Republike Srbije, 1997. godine, a od 2000. godine, predsednica je strukovnog udruženja – Saveza udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije. Neiscrpnom energijom i zalaganjem doprinosi svestranoj afirmaciji delatnosti i zastupa njene ključne interese organizovanjem različitih oblika stručnog usavršavanja, učešćem u projektnim inicijativama i izradi propisa, saradnjom sa relevantnim ustanovama, udruženjima i organizacijama – na nacionalnom i lokalnom nivou. Jadranka Spasić je poseban doprinos dala i aktivnostima u lokalnoj zajednici na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID‒19.

Radmila Aranđelović, direktorka, Predškolska ustanova ,,Rakovica”, Beograd

            Za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja

            Radmila Aranđelović je istaknuti profesionalac u delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, specijalista strukovni vaspitač, sa dugogodišnjim iskustvom u neposrednom radu sa decom, a od 2001. godine, direktor je Predškolskoj ustanovi „Rakovica”. Svojom posvećenošću i zalaganjem, pokazala se kao pouzdan i otvoren saradnik u različitim aktivnostima posvećenim unapređivanju delatnosti predškolskih ustanova i sistema vaspitno-obrazovnog rada u celini. Učestvovala je u izradi zakona i podzakonskih akata u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, takođe i na brojnim stručnim skupovima nacionalnog i međunarodnog značaja. Treba istaći i značajan doprinos Radmile Aranđelović obukama direktora predškolskih ustanova za sticanje licence.

            Dečija ustanova ,,Dečija radost”, Irig

            Za izuzetnost delovanja u osiguranju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja

            Dečija ustanova ,,Dečija radost” u Irigu svojom efikasnom organizacijom, negovanjem timskog rada i otvorenošću za učenje, saradnju sa porodicom, lokalnom zajednicom i partnerima u okruženju, učešćem u relevantnim nacionalnim i međunarodnim projektima i inicijativama, kontinuirano ulaže napore da se obezbedi širi obuhvat dece kvalitetnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. U Dečijoj ustanovi „Dečija radost” u Irigu, posebno su ponosni na saradnju sa porodicama dece, visokoškolskim ustanovama za obrazovanje vaspitača, kao i na profesionalno povezivanje i učenje sa kolegama iz drugih predškolskih ustanova. Inicijatori su i učesnici brojnih humanitarnih i ekoloških aktivnosti i akcija u zajednici.

            Jovana Glidžić, učenica 6. razreda, Osnovna škola ,,Stefan Nemanja”, Niš

Za izuzetne rezultate u literarnom stvaralaštvu

            Originalnost i kvalitet priča, pesama i književnih prikaza ove dvanaestogodišnje devojčice donelo joj je više od 80 nagrada na književnim konkursima nacionalnog i međunarodnog ranga. Njeno stvaralaštvo i promovisanje najviših životnih vrednosti, vredan su podsticaj za decu i mlade, a njena omiljena životna deviza je ‒ Ništa nije nemoguće za onoga ko ima volju da pokuša. Na takmičenjima, gde je često bila najmlađi učesnik, osvajala je najprestižnije nagrade i specijalna priznanja, a sve to postiže kao odličan učenik, ali i kao odana i posvećena drugarica.

            Andrej Drobnjaković, učenik 8. razreda, Osnovna škola ,,Kralj Aleksandar Prvi”, Beograd

            Za izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima

            Nadarenost za matematiku i prirodne nauke Andreja Drobnjakovića, učenika završnog razreda osnovnog  obrazovanja i vaspitanja, upotpunjeno je skromnošću, plemenitošću i brojnim interesovanjima za vannastavne aktivnosti. Spremnost da odgovori izazovima i velika ljubav prema nauci, doneli su mu u istoj, 2021. godini, prve nagrade na republičkim takmičenjima iz matematike, fizike i hemije. Osim po   visokim postignućima u savladavanju programa svih nastavnih predmeta, Andrej Drobnjaković se ističe brojnim talentima i radoznalošću za različite oblasti saznanja, a učenici ga  cene kao pouzdanog i osećajnog druga.

            Osnovna škola ,,Vuk Karadžić” Surčin, Beograd

            Za postignute rezultate u pedagoškom liderstvu, otvorenost za inovacije u obrazovanjuivišegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji

            Osnovna škola „Vuk Karadžić” u Surčinu posvećuje veliku pažnju obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje i vaspitanje svih učenika, kako kroz redovan obrazovno-vaspitni rad, tako i učešćem Škole u velikom broju projekata i programa. Učenici ove škole ostvaruju zapažene rezultate i postignuća na svim nivoima takmičenja. Organizacijom humanitarnih akcija, učešćem na sportskim i muzičkim manifestacijama, u Školi se neguje timski rad, otvorenost za učenje i razmenu primera dobre prakse. Škola ostvaruje plodnu saradnju sa obrazovno-vaspitnim ustanovama iz okruženja i iz regiona.

            Mr Dejan Kulundžić, direktor, Osnovna škola „Bratstvo”, Novi Pazar

            Za lidersko delovanje u obrazovanju i stvaranje podsticajnih uslova za rad Škole

            Mr Dejan Kulundžić, kao direktor OŠ „Bratstvo” u Novom Pazaru, doprineo je da ova škola postane primer izuzetne prakse u dostizanju ciljeva brojnih projekata od nacionalnog značaja (inkluzivno obrazovanje, podrška nadarenim učenicima, osiguranje kvaliteta nastave, zaštita od nasilja, nastava na daljinu i drugi). Ovu školu posebno odlikuju kvalitetno pedagoško liderstvo, otvorenost za inovacije i timski rad. Škola je, po brojnosti i kvalitetu aktivnosti, vidljiva u široj zajednici i učesnik je brojnih manifestacija u oblasti nauke, ali i stvaralaštva dece i mladih. Na inicijativu direktora mr Dejana Kulundžića, pokrenuta je i uspešno završena kompletna rekonstrukcija Škole, čime su učenicima i nastavnicima obezbeđeni najbolji uslovi za rad i ostvarivanje najviših rezultata.

            Nataša Selić Stanković, direktorka, Osnovna škola ,,Anton Skala”, Beograd

            Za posvećenost pružanju podrške učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

            Ostvarujući poslove direktora, Nataša Selić Stanković je doprinela unapređivanju ukupnog rada sa učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, što je u stručnoj zajednici bilo i ranije prepoznato i nagrađeno brojnim nagradama na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.  Kao direktor Osnovna škola „Anton Skala” iz Beograda, Nataša Selić Stanković je nosilac nagrade Grada Beograda za 2014. godinu, iz oblasti kulture i umetnosti, a inicijator je i organizator „Dečije olimpijade”. Pomogla je učešću Škole u javnom predstavljanju primera dobre prakse/projekata u organizaciji Erasmus+. U stručnoj zajednici Natašu Selić Stanković  prepoznaju po veštinama za razvoj pozitivne atmosfere u ustanovi i  ličnom doprinosu razvoju ugleda ustanove ‒ u domaćim i međunarodnim okvirima.

            Verica Kostić, master profesor srpskog jezika i književnosti, Osnovna škola ,,Sreten Lazarević”, Prilike

            Za postignute rezultate u nastavi srpskog jezika i književnosti

            Osnovna škola „Sreten Lazarević” u Prilikama,  u kojoj Verica Kostić radi kao nastavnik, nagrađivala ju je više puta za postignute izuzetne uspehe u radu, što je posebno vidljivo kroz rezultate njenih učenika na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti. Učestvovala je u programu „Vukovim putem/Primeri savremene nastave” u organizaciji udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića”. Kontinuirano organizuje predavanja i radionice za međunarodni festival dečijeg folklora „Svetlost na brežuljku”, koji ima za cilj očuvanje narodne kulture. Nosilac je nagrade „Milija Nikolić” za metodiku nastave srpskog jezika i književnosti, tri školske godine za redom, kao i drugih nagrada u oblasti obrazovanja i kulture.

            Mirjana Savanov, nastavnica razredne nastave, Osnovna škola „Matija Gubec“, Donji Tavankut

            Za doprinos unapređivanju obrazovanja nacionalnih manjina


            Mirjana Savanov koordinator je tima i koautor Programa nastave i učenja za izborni predmet Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, od prvog do osmog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Mirjana Savanov je dala veliki doprinos obrazovanju bunjevačke zajednice. Koautor je udžbenika „Bunjevački jezik za 1. i 2. razred osnovne škole”, „Bunjevački jezik za 3. i 4. razred osnovne škole”, „Priručnika za  učitelje uz bunjevačku čitanku za 1. i 2. razred osnovne škole”  i autor mnogih didaktičkih materijala za nastavu. Održala je niz uglednih časova za izborni predmet Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture. Koordinator je projekta „Bunjevačka lipa rič”, namenjenog dečijem stvaralaštvu, a izabrana je i za savetnika-spoljnog saradnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

            Dobrica Jovanović, student prve godine, Masačusetski tehnološki institut (Massachusetts Institute of Technology) u SAD

            Za postignute rezultate iz matematike, fizike i informatike

            Talenat Dobrice Jovanovića za matematiku, fiziku i informatiku višestruko je potvrđivan na domaćim i međunarodnim takmičenjima, tokom njegovog srednjoškolskog obrazovanja u otadžbini. Kao bivši učenik Matematičke gimnazije, posebno je poznat po osvojenim nagradama na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, na kojoj ja dobijao i po dve zlatne medalje. Nastavnici i učenici ove škole pamte ga  po svestranosti i brojnim talentima kojima se isticao. Sada je uspešan student fizike na prestižnoj naučnou-istraživačkoj ustanovi u Kembridžu (SAD).

Mladen Šljivović, nastavnik fizike, Gimnazija Zaječar

            Za postignute rezultate u obrazovno-vaspitnom radu sa učenicima

            Mladen Šljivović je 15 godina nastavnik fizike i izbornih predmeta u Gimnaziji u Zaječaru. Njegovi učenici ostvaruju vidljive rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima, na konkursima za najbolje eksperimente i u rešavanju studije slučaja.  Mladen Šljivović je posvećen radu i kao mentor učeničke kompanije koja postiže zapažene rezultate. Sa svojim učenicima učestvuje u različitim projektima i ostvaruje visoka postignuća. Posebno je ponosan na svoj rad u STEM karijernom vođenju, višestruko nagrađivanom u zemlji i inostranstvu. Aktivno učestvuje u radu Crvenog krsta u Zaječaru. Autor je kvizova, radova i radionica. Nagrađen je na konkursu „Magija je u rukama nastavnika”.

            Dejan Nedić, direktor, Druga ekonomska škola, Beograd

            Za postignute rezultate u liderstvu u oblasti obrazovanja i vaspitanja

            Dejan Nedić, radeći na poslovima u oblasti obrazovanja i vaspitanja, najpre kao nastavnik (četrnaest godina), a zatim i kao direktor iste škole (15 godina), isticao se izuzetnom radnom energijom i posvećenošću učenicima i razvoju ustanove u svim oblastima kvaliteta rada škole i razvijanju pozitivne atmosfere u školi. Više od jedne decenije je predsednik Društva direktora škola Srbije, asocijacije koja je posvećena razvoju profesionalizma i liderstva u obrazovanju. Član je Skupštine Zajednice ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovačkih, turističkih i ugostiteljskih škola Srbije. Kao posebno značajne aktivnosti treba istaći njegov angažman na uređivanju sistema licenciranja direktora škola i to što je voditelj obuka za direktore. Uspešno rukovodi školskim horom, piše i aranžira muziku i tekstove, hobi mu je fudbalsko suđenje.

Muzička škola, Niš   

Za ukupan doprinos razvoju muzičkog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji

            Muzička škola u Nišu jedina je srednja muzička škola na teritoriji Školske uprave Niš koja obuhvata tri okruga. U 2022. godini Škola će obeležiti 75 godina postojanja. U Školi se već 29 godina organizuje Međunarodno takmičenje mladih pijanista, 20 godina Međunarodno takmičenje gudača, 20 godina takmičenje iz klavira za učenike Teoretskog odseka, a osam godina takmičenja iz solfeđa, teorije muzike i harmonije srednjih muzičkih škola. Učenici ove škole su osvajili veliki broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Na 64. Festivalu muzičkih i baletskih škola 2021. godine, u konkurenciji 47 škola, učenici ove škole osvojili su prvo mesto.

            Gimnazija ,,Sveti Sava”, Požega

            Za ukupan doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji

            Gimnazija „Sveti Sava” iz Požege osnovana je pre stotinu godina, a uvek je uspešno pratila i danas prati, kretanja u savremenom opštem obrazovanju ‒ uvodi nove smerove, projektnu nastavu, inovativne načine rada, ima dobro obučen kadar i odlične uslove za rad u pogledu opremljenosti nastavnim sredstima. Uz vođstvo stručnih nastavnika, učenici postižu izvanredne rezultate. Školu odlikuju pozitivna radna atmosfera, profesionalno poverenje, međusobno uvažavanje i tolerancija, uz promovisanje  zdravog života, sportskog duha i negovanje saradnje sa roditeljima. Svake godine organizuje se festival nauke i umetnosti, realizuju se aktivnosti brojnih sekcija u kojima su učenici nosioci programa. Raznovrsni sadržaji već decenijama prevazilaze okvire same Škole i postali su sastavni deo kulturnog života grada Požege i okruženja.

            Peta beogradska gimnazija

            Za ukupan doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji

            Peta beogradska gimnazija je škola sa tradicijom, osnovana 1905. godine. Iz ove gimnazije je potekao veliki broj znamenitih i uspešnih ljudi u svim oblastima rada i stvaralaštva. Nakon dužeg vremenskog perioda, Škola je potpuno rekonstruisana. Školu pohađa preko 1200 učenika. Osim prirodno-matematičkog i društveno-jezičkog smera, uvedena su dva specijalizovana smera, namenjena nadarenim učenicima za geografiju i istoriju i  biologiju i hemiju. Učenici su osvajali veliki broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

            Prva beogradska gimnazija

            Za ukupan doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji

            Prva beogradska gimnazija ima dugu tradiciju ‒ osnovana  je 1839. godine. Zbog svojih zasluga na polju prosvete u Republici Srbiji, nosilac je prestižnih odlikovanja. Brojne znamenite ličnosti pohađale su ovu školu koja je dala 124 člana Srpske akademije nauka i umetnosti, među kojima je i 11 predsednika SANU, kao i 15 ministara prosvete. Školu pohađa preko 1000 učenika. Škola ima razvijenu kabinetsku nastavu, a osim klasičnih smerova, ima i  smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Nastavnici IT smera dali su vidljiv doprinos povećanju kompetencija nastavnika gimnazije i organizaciji onlajn nastave za više od 50 nastavnika, a preko 300 časova snimljeno i učinjeno dostupnim učenicima. Učenici ove škole su osvajali nagrade na velikom broj republičkih i međunarodnih takmičenja iz različitih oblasti. U Školi se realizuje veliki broj vannastavnih aktivnosti, kao i projekata u okviru međunarodne  saradnje.

Boba Kotlica, studentkinja, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

            Za izuzetan doprinos naučno-istraživačkom radu u oblasti medicinskih nauka

            Boba Kotlica je student pete godine Medicinskog fakulteta Univezrziteta u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,67, a ima samo 22 godine. Kao student demonstrator i kao mentor, već tri godine, svoja znanja sa lakoćom i radošću prenosi na mlađe kolege. Imala je samo jedanaest godina kada je dobila nagradu za poznavanje informaciono-komunikacionih tehnologija, dodeljenu od strane Internet Society iz Virdžinije (SAD). Autor je tri naučna rada i koautor na jednom, koji su prezentovani na Kongresu studenata biomedicinskih nauka, sa internacionalnim učešćem. Zbog rezultata do kojih je došla istraživanjem zasnovanim na savremenoj svetskoj literaturi, iznet je predlog da testiranje mutacije LRRK2RS34637584 bude deo protokola ispitivanja Parkinsonove bolesti. Član je prestižnih domaćih i svetskih udruženja.

            Emilija Jovanović, studentkinja, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

            Za izuzetan doprinos naučno-istraživačkom radu u oblasti molekularne biologije i fiziologije

            Emilija Jovanović je studentkinja molekularne biologije i fiziologije Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa trenutnom prosečnom ocenom od 9,90. Bila je stipendista Vlade Ruske federacije na Sanktpeterburškom državnom univerzitetu, nakon čega je nastavila studije biologije u Beogradu. Dobitnica je srebrne medalje na konferenciji mladih naučnika u Štutgartu, nagrade „Svetislav Milić”, koja joj je dodeljena za uspehe u nauci i obrazovanju za 2021. godinu, radila je na projektu o primeni dvofotonske polarizacione mikroskopije u proučavanju fluorescentnih proteina u Letnjoj školi molekularne biofizike i sistemske biologije u Češkoj, za šta je i nagrađena. Radi na projektu SENSOGENE na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo,  koji je predstavila na Kongresu srpskog društva istraživača raka. Učestvovala je u letnjem istraživačkom programu Biocentra u Beču, kao jedan od 14 izabranih studenata iz celog sveta, baveći se oblašću matičnih ćelija, a priključila se i istraživačkoj grupi Univerziteta u Kembridžu, koja se bavi primenom tehnologije organoida u regeneraciji jetre. Član je Evropske asocijacije za istraživanje jetre i osnivač Studentske sekcije za molekularnu biologiju, pod okriljem Srpskog društva za molekularnu biologiju.

            Case Study Club FON – Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević, Mina Petrović

            Za osvojeno prvo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja u oblasti cirkularne ekonomije za tekstilnu industriju, Global Circular Challenge 2021.

            Studenti i studentkinje Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević i Mina Petrović, ostvarili su izuzetne rezultate i na svetskom nivou promovisali visoko obrazovanje Republike Srbije. Ovi mladi uspešni ljudi osvojili su prvo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja u oblasti cirkularne ekonomije za tekstilnu industriju, Global Circular Challenge 2021. i to jednoglasnom odlukom žirija. Tom prilikom, pobedili su već renomirane svetske univerzitete i škole kao što su: Stanford University, Columbia University, University of Oxford, London School of Economics and Political Sciences, Massachusetts Institute of Technology.

            Građevinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

            Za višedecenijski doprinos kvalitetu visokog obrazovanja u oblasti građevinarstva i geodezije u zemlji i regionu

            Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao najstarija i vodeća obrazovno-naučna institucija u oblasti građevinarstva i geodezije u našoj zemlji i regionu, danas ima osam katedri i sedam instituta – naučnoistraživačkih jedinica. Fakultet je ove godine proslavio 175 godina postojanja. Dvadeset četiri profesora ovog fakulteta, izabrani su za članove SANU i drugih inostranih akademija, a u Ginisovoj knjizi rekorda je 20 objekata koje su projektovali ili izveli srpski građevinski inženjeri. Danas, u skladu sa razvojem novih materijala i tehnologija, Fakultet je inovirao studijske programe, a novi nastavni planovi jedinstveni su po tome što predstavljaju početak teorijskog i aplikativnog izučavanja BIM tehnologija (English: Building Information Modeling). U okviru Instituta za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjerstvo na Fakultetu, pod pokroviteljstvom UNESKA, deluje Međunarodni centar za vode u gradskim sredinama IRTCUD/CUW (International Research and Training Centre on Urban Drainage/Centre for Urban water).

            Milan Savić, student master studija, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

            Za izuzetan doprinos unapređivanju studenskog  organizovanja i delovanja

            Milan  Savić, student master studija, bio je predsednik SKONUS-a u dva mandata, predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta tehničkih nauka (FTN), Univerziteta u Prištini, student prodekan FTN-a, predsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije, kao predstavnik svih studenata Srbije, predstavnik studenata Republike Srbije u Evropskoj studentskoj uniji pri Evropskoj komisiji u Briselu. Izuzetan doprinos je dao kao član Radne grupe za pružanje pomoći profesorima i studentima na visokoškolskim ustanovama za vreme trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije virusa COVID-19, te je na njegov predlog oformljena Radna grupa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je pratila rad visokoškolskih ustanova tokom vanrednog stanja. Kao predsednik Radne grupe za izradu Nacrta zakona o studentskom organizovanju, prvi je među zaslužnima za usvajanje Zakona o studentskom organizovanju, na koji se čekalo 15 godina. Trenutno je na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije.

            Akademik Dragan Simeunović, redovni profesor, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

            Za izuzetan doprinos i ostvarene rezultate u naučnom radu u oblasti društveno-humanističkih nauka

            Akademik  Dragan Simeunović je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, rukovodilac master i specijalističkih strukovnih studija na FPN i osnivač i rukovodilac multidisciplinarnih master studija na Univerzitetu u Beogradu. Dao je veliki doprinos u osnivanju i radu Akademije za nacionalnu bezbednost, član je Evropske akademije nauka i umetnosti, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Američke akademije političkih nauka, dopisni je član nemačkog naučnog društva Collegium Europaeum Jenense Univerziteta u Jeni. Autor je 283 bibliografske jedinice, objavio je 23 naučne knjige, ali je napisao i više pozorišnih drama i scenarija, kao i naučno-obrazovnih TV serijala. Jedan je od najcitiranijih domaćih naučnika  u oblasti društveno-humanističkih nauka. Član je predsedništva „Rimskog kluba”, potpredsednik naučnog udruženja „Nauka i društvo”, direktor Centra za studije bezbednosti i istraživanje terorizma, specijalni savetnik Balkanske asocijacije za krivično pravo, član brojnih međunarodnih naučnih asocijacija, konsultant i saradnik Svetske banke, OUN-a, OEBS-a, UNDOC-a, Evropske komisije i niza međunarodnih instituta iz domena bezbednosti, kao i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

            Prof. dr Dragan Hrnčić, vanredni profesor, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

            Za postignute značajne rezultate i osvojene brojne nagrade u naučno-istraživačkom radu

            Profesor Dragan Hrnčić je dobitnik mnogobrojnih nagrada, među kojima treba istaći sledeće: nagradu ,,Veselin Lučić” Univerziteta u Beogradu, za najbolje stručno i naučno ostvarenje, jedno od najviših priznanja Medicinskog fakulteta ‒ godišnju nagradu i plaketu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za naučno-istraživački rad za mlade istraživače, nagradu Grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke, Teslinu nagradu za stvaralaštvo mladih, Nagradu Federacije evropskih fizioloških društava (FEPS) za najbolji rad. Rukovodilac je međunarodnog bilateralnog projekta sa Turskom, predstavnik Srbije u dve međunarodne EU-COST akcije. Profesor Dragan Hrnčić doprinosi afirmaciji Medicinskog fakulteta i naše države, radeći kao akademski urednik u dva vrhunska časopisa, a od 2009. godine je istraživač kategorije A1 na projektima resornog Ministarstva za nauku, sa maksimalnim brojem istraživačkih meseci.

            Tim „Knjigom do saznanja” – prof. dr Ljubiša Stojmirović, msc Dejan Baljak, prof. dr Stojan Stojmirović

            Za izuzetan doprinos u kulturno-prosvetnom i humanitarnom radu

            Humanitarni rad prof. dr Ljubiše Stojmirovića, msc Dejana Baljaka, prof. dr Stojana Stojmirovića pomogao je da se obnove fondovi školskih biblioteka u siromašnijim sredinama naše države, što je u današnje doba zaista retkost. Svojim donacijama pomogli su očuvanju srpske reči i srpskog pisma, kako na teritoriji Republike Srbije, tako i van njenih granica. Knjige  sakupljene od kolega, fakulteta i drugih ustanova, poklanjaju školskim bibliotekama, sa ciljem da se na taj način pruži pomoć svima koji učestvuju u obrazovno-vaspitnom procesu, a najviše učenicima u ovladavanju veštinama celoživotnog učenja, razvijanju stvaralačke mašte i osposobljavanju da budu odgovorni građani svoje države.

Naučni institut za veterinarstvo Srbije

            Za višedecenijski kvalitet u naučno-istraživačkom radu i razvoju privrede

            Naučni institut za veterinarstvo Srbije obeležava 95 godina postojanja i njegov veliki uticaj sagledava se kroz doprinos razvoju nauke i istraživanja, državne uprave i privrede. Institut i zaposleni kao pojedinci, nosioci su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Ostvareni rezultati i njihov značaj ogledaju se u objavljenom velikom broju naučnih radova, knjiga, atlasa, monografija i bibliografija, međunarodnoj saradnji u okviru  različitih asocijacija, u učešću pojedinih  istraživača na listi eksperata, u angažovanju u redakcionim odborima, u mentorstvu prilikom izrade doktorskih disertacija,  recenziranju radova u renomiranim časopisima, a posebno u aktivnostima  na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.   

Istorijski institut, Beograd

            Za ukupan doprinos u istraživanju istorije srpskog naroda, Srbije i Balkana

            Istorijski institut u Beogradu je najstariji i najveći institut u Srbiji, koji se 75 godina uspešno bavi proučavanjem političke, ekonomske, društvene i kulturne istorije Srba i Srbije. Prepoznatljiv je po bogatoj izdavačkoj delatnosti, kvalitetnim saradnicima i istraživačima sa visokim ugledom u zemlji i inostranstvu. Kvalitet Instituta prepoznatljiv je,takođe, po naučnim tribinama, kojih je do sada bilo preko 1070 i koji su pružili priliku za predstavljanje rezultata istraživanja najpoznatijih domaćih,  evropskih i svetskih istoričara. Institut ima bogatu međunarodnu saradnju u prosvetnoj i kulturnoj oblasti sa najprestižnijim univerzitetima i institutima u okruženju, na Balkanu i u Evropi. 

            Dr Danica Pavlović, naučna saradnica, Centar za fotoniku, Institut za fiziku Beograd

            Za izuzetne rezultate u oblasti biofotonike na polju biomaterijala i inovacija u biomedicini

            Dr Danica Pavlović, kao najmlađi doktor nauka u oblasti biofotonike, učestvuje u realizaciji tri nacionalna i šest međunarodnih naučnih projekata, više puta je nagrađivana i stipendirana. Poseban doprinos je dala u  uspešnoj primeni i korišćenju najsavremenijih mikroskopskih, spektroskopskih i laserskih tehnika na polju biofotonike, zatim u tehnologiji zaštite dokumenata, proizvodnji infracrvenih detektora i različitih biosenzora, u vojnoj industriji i solarnoj energetici; jedan je od inovatora „Teslagram” tehnologije za zaštitu od falsifikovanja, a  rezultat  istraživanja je i otkriće potpuno novih vrsta insekata. Objavila je tri međunarodna patenta, od kojih je jedan registrovan u šest država, a za nauku i region poseban doprinos dala je u korišćenju „Nelinearne laserske mikroskopije”, kao i u inovaciji novih bio-uređaja. 

            Kiril Tjurdenjev, generalni direktor, kompanija NIS a.d. Novi Sad – Program ,,Energija znanja”

            Za izuzetan doprinos jačanju saradnje obrazovnih i naučnih institucija kroz podršku najuspešnijim učenicima i studentima i promociju nauke

            Program ,,Energija znanja” – Kompanije NIS a.d. Novi Sad, osnovan je kao program saradnje sa obrazovno-naučnim institucijama u oblasti naučno-istraživačkog rada, u cilju unapređivanja programa nastave, kreiranja savremenih uslova za rad i prilagođavanja studijskih programa potrebama tržišta rada. Preko investiranja u sistem obrazovanja, podrške najuspešnijim učenicima i studentima i promocije nauke, program ,,Energija znanja” značajno je doprineo afirmisanju obrazovanja na svim nivoima. Kiril Tjurdenjev, kao generalni direktor, sa velikom posvećenošću podržava talentovane učenike i studente, unapređuje uslove obrazovanja, promoviše nauku, kulturu, umetnost i sport i angažuje se u filantropskim akcijama koje doprinose opštem boljitku.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

            Za doprinos unapređivanju kvaliteta obrazovno-vaspitne prakse i naučnih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja

            Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), počev od 2004. godine, ostvaruje snažan uticaj na sistemska rešenja u oblasti preduniverzitetskog obrazovanja. U okviru svog delokruga rada, kroz brojne programe i projekte, ova ustanova je posebno posvećena kvalitetu obrazovno-vaspitne prakse, osiguranju kvaliteta udžbenika i razvoju novih programa nastave i učenja. Zavod je u populaciji nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika poznat kao nosilac sistema profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju, što se dokumentuje brojem i kvalitetom obuka, čiji je Zavod nosilac, koordinator ili evaluator. Poseban doprinos Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ogleda se u unapređivanju organizacije nastave i vannastavnih aktivnosti putem učenja na daljinu, kroz programe negovanja srpskog jezika, istorije, kulture i običaja u dijaspori i podsticanje napredovanja nadarenih učenika.                                                                                                                                                                                                                     

            Boško Vujačić, dipl. ing. metalurgije, guslar

            Za izuzetno angažovanje na polju očuvanja tradicije epskog pevanja uz gusle

            Boško Vujačić je od detinjstva interpretator epske narodne pesme uz gusle. Svojim dugogodišnjim zalaganjem u vaspitno-obrazovnom procesu, predstavlja uzor u očuvanju nacionalnog identiteta, ali i u pružanju značajnih podsticaja za ostvarivanje ishoda u nastavi, razvoju međupredmetnih  kompetencija, ostvarivanju vannastavnih aktivnosti, kao i za stručno usavršavanje nastavnika u ustanovi. Dobitnik je brojnih priznanja u oblasti promovisanja guslarske umetnosti.

Dr Maja Vračarić, specijalista epidemiologije, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd

            Za posebno zalaganje u sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19

            Dr Maja Vračarić, specijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, koordinatorka je za saradnju sa osnovnim i srednjim školama u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Pružala je dragocenu stručnu pomoć školama u nepovoljnim epidemiološkim uslovima. Tokom prošle i tekuće školske godine, komunicirala je sa svim školama na teritoriji Školske uprave Beograd i dala je više od 7.500 saveta i predloga mera za postupanje u konkretnim situacijama, sa ciljem da se zaštiti  zdravlje učenika i zaposlenih u školama.

            Blaženka Trivunčić, profesor srpskog jezika i književnosti, koordinatorka obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

            Za izuzetan doprinos negovanju srpskog jezika, istorije, kulture i običaja srpskog naroda u dijaspori

            Nastavni rad Blaženke Trivunčić odlikuju inovativna metodičko-didaktička rešenja, koja su redovno u funkciji razvoja što uspešnijih modela  obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, odnosno njegovog najvažnijeg cilja da se što svestranije učvrste duhovne veze mladih naraštaja sa otadžbinom. Izuzetan doprinos Blaženke Trivunčić, kao nastavnika i koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, ogleda se u znatnom povećanju broja  učenika uključenih u nastavu na  srpskom jeziku. U Francusku je upućena 2015. godine, sa zadatkom da ostvaruje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u Pariskom regionu.  Na tim poslovima provela je četiri godine. Kao koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku u Francuskoj i Italiji, angažovana je 2019. godine, a od 2020. godine, i u Republici Sloveniji. Blaženka Trivunčić je svojom stručnošću, posvećenošću, inovativnošću i kreativnošću u obrazovno-vaspitnom procesu, doprinela znatnom unapređivanju saradnje nastavnika, koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, sa institucijama u matici. Treba istaći da su takav rad i zalaganje Blaženke Trivunčić doprineli očuvanju i boljem upoznavanju srpske kulture i tradicije u zemljama prijema. Značajan je rad profesorke Trivunčić i u oblasti razvijanja bibliotečkog fonda u dijaspori, realizaciji niza projekata i kontinuiranoj medijskoj promociji obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

            Dr Predrag Terzić, gradonačelnik, Grad Kraljevo

            Za izuzetan doprinos povećanju ulaganja u obrazovanje   

            Dr Predrag Terzić, kao gradonačelnik Kraljeva, aktivno radi na afirmaciji obrazovanja na svim nivoima. Njegovi doprinosi obrazovanju ogledaju se u  unapređivanju uslova za rad u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, u poboljšanju učeničkog i studentskog standarda, preko dodele stipendija, kao i u intenzivnoj uključenosti u podršku obrazovno-kulturnim manifestacijama u Kraljevu. Podsticanje mladih da aktivno učestvuju u društvenom životu lokalne sredine, jedan je od značajnih ciljeva kojima teži dr  Predrag Terzić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort