Do kraja godine biće uplaćeno 400 mil. evra za Komercijalnu banku

Komercijalnu banku trebalo bi do kraja godine da preuzme slovenacka NLB, a u budžet Srbije biće uplaćeno oko 400 miliona evra, najavljuje ministar Mali.

Pre nekoliko dana stigla je neophodna saglasnost Evropske centralne banke za prodaju Komercijalne banke i sva papirologija oko te transakcije trebala bi da bude završena za par dana, kaže ministar. On navodi da će deo od 400 miliona evra, koje će država dobiti od NLB, biti utrošeno za isplatu duga Azerbejdžanu od 170 miliona evra, što je najskuplji kredit koji Srbija ima.

Vlada Srbije donela je uredbu o pomoći Er Srbiji,nalik uredbama koje su donele i ostale zemlje EU, a koja će pomoći našem avioprevozniku da pokrije gubitke iz ove godine, kaže Mali. On podseća da avioindustrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i navodi da su na sličan način podršku svojim avio kompanijama dale Nemačka i Francuska. Mali demantuje navode Fiskalnog saveta i tvrdi da od ulaska u partnerstvo sa Etihadom,  Er Srbija posluje pozitivno i da se gubitak odnosi samo na period od pojave korona virusa.

Mali ističe da se Er Srbija, kao i sve druge avio kompanije na svetu, prilagođava na novu situaciju, a da je na državi da joj pomogne da preživi. Kako kaže, Er Srbija je u restruktuiranju – smanjuje plate i broj zaposlenih uz otpremnine i ukida pojedine nerentabilne linije.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *