Đurić: Srpski narod u Crnoj Gori pokazao hrabrost i odlučnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je srpski narod u Crnoj Gori pokazao hrabrost i odlučnost na jučerašnjim izborima i da je ponosan i radostan zbog toga.

On je naveo da su Srbi podneli velike žrtva da bi rekli istinu i svoj stav o svom identitetu, svom jeziku i želji da sami odlučuju o svojoj sudbini.

“Veselim se iskreno i delim radost sa našim narodom na Kosovu i Metohiji koji je sinoć do kasno slavio. Videli ste prizore iz Kosovske Mitrovice zaista se slavilo kao najveća nacionalna pobeda”, rekao je Đurić za TV Hepi.

On je naglasio da među Srbima postoji svest o tome da su Gračanica i Dečani isto što i Ostrog, Morača, Savina, da se tu ne radi o bilo kakvom sukobu ili mržnji prema nekom drugom već o bratskoj ljubavi i želji da postoji sloga među ljudima.

“Neki političari su prethodnih decenija pokušavali da eksploatišu podele među ljudima. Ovo je radostan dan za veliki deo Srba”, naveo je Đurić.

Dodaje da se Srbija nije mešala u izbore, ali da stoji uz svoj narod gde god on da se nalazi.

Srbija i predsednik Aleksandar Vučić su, kako kaže, predhodnih meseci snažno i odlučno pomagali srpske organizacije u Crnoj Gori – Srpsku kuću, srpskim nevladinim organizuacijama u Crnoj Gori, Maticu srpsku.

“Za razliku od Hašima Tačija i Edija Rame, koji su direktno pozivali da se glasa za vladajuću opciju u Crnoj Gori, ovde takvih poziva nije bilo, ali se pomagalo našem narodu da očuva identitet, kulturu. Naš narod pokazao veliku hrabrost”, zaključio je Đurić.

Đurić: Potrebno nam je jedinstvo po pitanju KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je srpskoj delegaciji teško kada pred važne razgovore u Vašingtonu i Briselu trpi udarce i “kod kuće” i da je potrebno srpsko jedinstvo po pitanju KiM.

On je za TV Hepi rekao da je istina najjače oružje, a da je istina da Srbiji niko ništa ne nudi po pitanju KiM.

“Istina je i da su na neki način očekivanja i EU i Donalda Trampa da u jednom trenutku dođe do međusobnog priznanja. Srbija ne prihvata nezavisnost KiM. Rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem je pokazalo od 2012. godine do danas da ima dovoljno političke hrabrosti da ne prihvati nametanje nezavisnosti KiM”, naveo je on.

Upitan da prokomentariše navode medija da Dragan Đilas i Vuk Drašković traže od predsednika Srbije da prizna KiM, Đurić je rekao da ga ne izneđuje.

“Međutim, ne mogu da da kažem da me ne boli, bez obzira koliko male te političke grupacije bile, bez obzira što pojedinci koji se pominju nisu ili ne bi prešli cenzus na izborima”, naglasio je on.

Dodaje da nije slučajno što se to dešava pred sastanak u Vašingtonu i naglašava da je došlo do regrutacije onih koji rade po spoljnim nalozima da otežaju državnu poziciju Srbije.

“Vučić postaje dežurna meta. Imate grupu neodgovornih političara kojima je važnije da napadaju Vucića, lično, nego da stoje složno i solidarno po ovako značajnom pitanju. Zato ih ljudi ne poštuju”, zaključio je on.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *