Đedović: Rudarski sektor u Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da sektor rudarstva u Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje, koja je prošle godine bila za 22,6 odsto veća nego 2021. godine, čime je dostignut udeo u BDP-u od 2,4 odsto.

Đedović je, na svečanosti povodom obeležavanja 77-godišnjice postojanja Rudarsko-geološkog fakulteta, uz čestitku profesorima i studentima na uspesima na obrazovnom i naučnom planu, poručila da je Srbiji neophodna snažna struka kako bi nastavila da ide u pravom smeru.  

Ona je istakla da Rudarsko-geološki fakultet decenijama unazad daje značaj doprinos razvoju rudarstva i geologije, pri čemu je izrazila uverenje da će tako ostati i u budućnosti.

U sadejstvu sa vama, uvažavajući reč struke i nauke, bićemo spremniji i odlučniji za period koji sledi, rekla je ministarka, dodavši da je cilj održivo rudarstvo i da su energetska kriza, energetska tranzicija i aktuelni globalni izazovi iznova naglasili značaj mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta.

Buduće strateške pravce moramo da definišemo svi zajedno, na krajnje odgovoran način, vodeći računa pre svega o nacionalnim i ekonomskim interesima, uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, rasta proizvodnje mineralnih sirovina, siguran okvir za investiciona ulaganja i puno uvažavanje i primenu svetskih standarda, naglasila je ona.

Svečanosti su prisustvovali i ministar prosvete Branko Ružić, predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, članovi akademske zajednice i predstavnici privrede.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *