Đedović: Gas iz Azerbejdžana za veću energetsku bezbednost Srbije

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ministrom energetike Republike Azerbejdžan Parvizom Šahbazovim o intenziviranju bilateralne saradnje u ovoj oblasti.

Đedović je naglasila da je Srbija otvorena  za sve mogućnosti diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom, ocenivši da će, u tom smislu, intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineti većoj energetskoj bezbednosti naše zemlje.

Kada bude završen gasni interkonektor Srbija–Bugarska, dobićemo mogućnost da se preko interkonekcije Bugarska–Grčka povežemo na Južni gasni koridor. Time ćemo dobiti potpuno novu rutu snabdevanja i dodatno diverzifikovati izvore, objasnila je ona.

Veza sa Južnim gasnim koridorom, kako je objasnila, Srbiji će omogućiti snabdevanje prirodnim gasom iz  Azerbejdžana, odnosno gasnog polja Šah Deniz u Kaspijskom moru.

Prema njenim rečima, to će Srbiju u značajnoj meri učiniti i tranzitnom rutom, što će dodatno povećati energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje, regiona ali i ostatka Evrope.

Ona je dodala da će uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima doprineti stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima.

Ministarka je sa Šahbazovim razgovarala o potrebnim količinama električne energije, prenosnim kapacitetima i  tehničkim mogućnostima isporuke.

Na sastanku je bilo reči i o daljim koracima saradnje koja je definisana  Sporazumom Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, potpisanim 1. juna ove godine u Bakuu.

Ministar Šahbazov boravi u zvaničnoj poseti Beogradu  kao deo delegacije Republike Azerbejdžan, koju predvodi predsednik te države Ilham Alijev.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *