Đedović: Dobra saradnja Srbije i Mađarske u oblasti snabdevanja gasom

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike, posebno na povećanju sigurnosti snabdevanja gasom i električnom energijom.

Đedović je istakla da Srbija i Mađarska imaju izuzetno dobru saradnju u mnogim segmentima, pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije i predsednika Vlade Mađarske, dok u oblasti energetike ta saradnja može da se nadograđuje i produbljuje, posebno u sektoru nafte i gasa i obnovljivih izvora energije.

Prema njenim rečima, jedan od važnih rezultata bilateralne saradnje jeste produžavanje ugovora za skladištenje gasa za potrebe Srbije u Mađarskoj na još godinu dana.

Ministarka je rekla da je zahvalna Mađarskoj na dobroj saradnji u skladištenju gasa, kao i da je svesna važnosti koju Srbija ima za Mađarsku kao tranzitna zemlja za snabdevanje gasovodom Balkanski tok.

Ona je ukazala na to da je u planu i razvoj projekta Panonskog koridora, sa ciljem da se ojačaju kapaciteti i povezanost između prenosnog sistema dveju zemalja.

Mađar je naveo da su, kada se posmatra bilateralna trgovinska razmena, energenti u samom vrhu, sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i naftnim derivatima.

On je čestitao Đedović na rezultatima naše zemlje u vezi sa privlačenjem stranih direktnih investicija, i dodao da je Srbija značajno tržište u regionu, kao i da dve zemlje čine tržište od oko 17 miliona potrošača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *