Deseti rođendan najznačajnijeg telekomunikacionog objekta u Srbiji

Beograd je poznat po čuvenoj građevini – Avalskom tornju, koja je spremna da odmah nakon ukidanja vanrednog stanja u zemlji, otvori vrata svim domaćim i stranim turistima.  

Pre 10 godina, 21. aprila za posete turista je otvoren, novoizgrađeni Avalski toranj, replika prvobitnog, koji su projektovali arhitekte Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić, kao i konstuktor akademik Milan Krstić (1959-1960).

Nažalost, zbog pandemije virusa korona, JP Emisiona tehnika i veze u čijoj je nadležnosti toranj na Avali (koji je zatvoren za posetioce tokom vanrednog stanja) ne obelažava rođendan kao do sada, proslavljajući sa Beograđanima i gostima uz bogat kulturno-umetnički program, ali ipak spreman da se turistička sezona nastavi tamo gde je stala 16. marta 2020.

Početak godine i prva dva meseca (januar i februar) 2020, Avalski toranj po broju turista i broju prodatih ulaznica za vidikovac, beležio je rekord od otvaranja novoizgrađenog, odnosno u poslednjih 10 godina. Tokom januara i februara, prodato je 22.733 ulaznice za panoramsko razgledanje sa 122 metra tornja.Takav rezultat, velikim delom je zbog izuzetno dobrih vremenskih prilika netipičnih za zimski period, sa temperaturama oko 15 stepeni. Naslućivala se rekordna godina koja je sada neizvesna, a dosadašnji pokazatelji su na to navodili, s obzirom da je od 2016. godine (početak investiranja) sve veći broj domaćih i stranih turista na ovom kompleksu. Za 4 godine, od 2016. do 2019. godine, poseta je porasla za 36% odnosno sa 137.937 ulaznica (2016) na 187.382 ulaznice na kraju 2019.

Ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju kompleksa tornja na Avali sredsvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ETV-a počela su 2016.godine, kada ovo zdanje doživljava svoju renesansu i dobija širu namenu, postaje pravi ugostiteljski rekreativno-turistički centar sa sportskim terenima, teretanom, dečijim igralištima, letnjom pozornicom, izletničkim delom za odmor, kafeima, suvenirnicama….sve ono što do tada nije bilo.

Za toranj na Avali u ovom mesecu, vezuje se još jedan istorijski podatak, 29. april, kada je toranj srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. Uklanjanje ostataka tornja počelo je maja 2005. godine, a gradnja novog krajem 2006. godine, na inicijativu Društva za obnovu Avalskog tornja. Radovi, ukupne vrednosti oko 8,5 miliona evra počeli su februara 2007. godine. Novi toranj visok je 204,68 metara i za 2 metra je viši od prvobitnog.

Avala i naša prestonica su i danas poznata po ovoj čuvenoj građevini, koja je spremna da odmah nakon ukidanja vanrednog stanja u zemlji, otvori vrata svim domaćim i stranim turistima.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *