Demografski i epidemiološki podaci

Prevalencija gojazne dece i adolescenata raste širom sveta kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. Porast prevalencije gojaznosti kod dece posebno je izražen u ekonomski razvijenim zemljama Severne Amerike i Evrope, odnosno iznosi 0,5% do 1% za godinu tokom poslednje dve decenije. Smatra se da je 10% od ukupnog broja dece školskog uzrasta u svetu preuhranjeno, od čega je jedna četvrtina gojazna. Iskustva iz SAD pokazuju da, uporedo s porastom prevalencije, gojazna deca imaju sve teži stepen gojaznosti.

Foto: zena.blic.rs

Oko 7% savremene svetske populacije je gojazno, dok dva do tri puta više ljudi ima preveliku težinu. Procenjuje se da je u SAD 2000. godine bilo 20% gojaznih odraslih osoba, a predviđa se da će ih 2015. godine biti 30%, a 2025. godine preko 40%. U našoj zemlji, prema podacima iz 2000. godine, od ukupnog broja odraslih osoba 54% je prekomerno uhranjeno – od toga 36,7% spada u kategoriju predgojaznih, a 17,3% u kategoriju gojaznih.

Prevalencija preuhranjenosti je veća u razvijenim zemljama među siromašnim, dok je u zemljama u razvoju veća u bogatijim slojevima stanovništva. U industrijalizovanim zemljama deca iz nižih socijalno-ekonomskih grupa su u najvećem riziku od gojaznosti. Na suprot njima, zemlje u razvoju pokazuju veću učestalost gojaznosti među bogatijim, kao i u urbanoj u odnosu na ruralnu populaciju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je gojaznost povezana sa znatno većom učestalošću niza različitih zdravstvenih problema u odnosu na osobe normalne telesne mase, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označava gojaznost kao jedan od najvažnijih problema javnog zdravlja.

Foto: yumama.com

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Vladimirci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *