Debrc u Vladimircima: Srednjovekovna prestonica kralja Dragutina

Debrc,  jedna od najvećih i najznačajnijih mesnih zajednica opštine Vladimirci, usred mačvanske ravnice, nekada je bila  prestonica Sremske Kraljevine, srednjovekovne srpske države na čijem čelu je bio Stefan Dragutin Nemanjić. Nažalost, od starog Debrca ostali su jedva primetni tragovi.

Za vreme vladavine moćnog srpskog vladara Stefana Dragutina (kraj XIII veka) Debrc je jedno vreme bio prestonica Sremske kraljevine (1276–1283), odnosno tadašnje Srbije, a o burnoj srednjovekovnoj istoriji ovog kraja svedoče temelji letnje rezidencije kralja Dragutina.

“Kralj Dragutin koji je svoje vreme provodio u mestu Debrc kao „Sremski kralj“ ostavio nam je nasleđe kojim se ponosimo, ali reka Sava je svojim vodenim tokom odnela veći deo ostataka, pa su dalja arheološka istraživanja otežana i za sada je to mesto turistički nedostupno, ali postoje planovi o detaljnim istraživanjima kako bi detaljnije otkrili tragove svoje prošlosti”, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Vladimirci.

Postoje izvori koji ukazuju da je kralj Dragutin tu sagradio crkvu u kojoj se zamonašio i nakon toga predao vlast svome bratu.

“Zanimljivo je navesti da je za vreme njegove vladavine Beograd prvi put ušao u teritoriju Srbije, pa se meštani naše opštine nekada pohvale gostima kako je Beograd baš iz Debrca postao deo naše države i jedan od sedišta dinastije Nemanjića”, s ponosom ističu u Turističkoj organizaciji Vladimirci.

Debrc, crkva SV. Konstantina i Jelene

Crkva u spomen kralju Dragutinu

Crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene u Debrcu podignuta je 1941. godine i pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Crkva je posvećena Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci Svetoj carici Jeleni i podignuta je u spomen kralju Stefanu Dragutinu. Pre podizanja ovog hrama, između Debrca i Novog Sela je na lokalitetu „Crkvina” postojao manastir zadužbina kralja Dragutina, a na lokalitetu „Zavetnjača” postojala je crkva „Pokajnica” kralja Dragutina. (Izvor: Vikipedija)

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Vladimirci danas” koji je finansijski podržan od strane opštine Vladimirci. Zahvaljujemo se na saradnji Turističkoj organizaciji opštine Vladimirci.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

INFO 24 / opština Vladimirci / Foto: Vikipedija

One thought on “Debrc u Vladimircima: Srednjovekovna prestonica kralja Dragutina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *