Minimalac u 2021. godini 32.126 dinara, povećanje 6,6 odsto

Minimalac u 2021. godini biće veći za 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara, rekao je predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Zoran Stojiljković.

Stojiljković je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a rekao da nije bilo konsezusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini.

“Dogovora nije bilo”, rekao je Stojiljković i podsetio da su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikati očekivali da će se u razgovorima o minimalnoj ceni rada doći do minimalne zarade od 34.000.

On je rekao da će neoporezivi deo zarade biti povećan sa 16.300 na 18.300 dinara.

Predsednici sindikata čiji predlog za povećanje minimalne zarade za narednu godinu danas nije prihvaćen, rekli su da ovakvu zaradu prima u Srbiji između 350.000 i 370.000 građana i da će oni podneti najveći teret krize.

Predsednik S S S S Ljubisav Orbović rekao je da je na minimimalcu 350.000, a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković da je, sa dvadesetak hiljada ljudi sa minimalcem u javnom sektoru, to oko 370.000 ljudi.

“Očekivali smo da po dogovoru minimalac u 2021. godini dostigne minimalnu potrošačku korpu za tročlanu porodici, ali situacija je takva da to nije moglo da se izvede. Veći problem imali smo tokom pregovora sa poslodavcima, a njihov predlog za povećanje bio je 4-6 procenata, što je blizu predloga Vlade Srbije”, rekao je Orbović.

On je dodao da samo delimično tačno da veći minimalac podiže i prosečnu zaradu.

“Tokom pet godina minimalna zarada porasla je ukupno 44,5 procenata a prosečna plata u istom periodu 22 procenta”, naveo je Orbović.

Stoiljković je rekao da su sindikata pokazali volju da se nađu na parametru od nešto više od 34.000 dinara za minimalac u sledećoj godini, što bi, smatra, bio kompromis.

Dodao je da je minimalna zarada po Zakonu o radu veličina koja je incidentna i isplaćuju je poslodavci na rok ne duži od šest meseci kada imaju velike probleme u poslovanju.

“To je ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu u kojoj pretpostavljamo da radi jedan. Nema trpeljivijih građana, i zaposlenih i ovih iz sindikata nego što su ovi u Srbiji. Nejednakosti su ovde najveće, a siromaštvo je vrlo rasprostranjeno. Ovim ritmom imaćemo efekat da će srazmerno ovu krizu najviše platiti najsiromašniji”, rekao je Stoiljković.

Mali: Videćemo da li će biti povećanje plata u javnom sektoru

Sačekaćemo kraj septembra i oktobar da vidimo kakvo je stanje u budžetu i da li ćemo i kojoj meri ići i sa povećanjem plata u javnom sektoru, kaže ministar finansija Siniša Mali i navodi da je još rano o tome govoriti.

On je na konferenciji za novinare posle sedncie Socijalno-ekonomskog saveta, upitan da li će biti i povećanja plata u javnom sektoru, rekao da će na osnovu realnog stanja moći da se govori o eventualnom povećanju plata u javnom sektoru.

“Sutra je 15. u mesecu, znaćemo prilive od domaćeg PDV-a. Ako nam do kraja meseca i u prvoj polovini oktobra bude dobar priliv imaćemo realne informacije na osnovu kojih ćemo doneti odluku”, precizirao je Mali.

Naglasio je da vlada svaku odluku zasniva na odgovornosti, prave se analize, sagledava stanje u privredi i među zaposlenenima.

“Na osnovu toga dolazimo do poteza koje vučemo kao u šahu. Gledajući podatke iz dana u dan, iz meseca u mesec, donosimo odgovarajuće odluke, a radimo i projekcije za 2021. godinu”, naveo je Mali.

Podsetio je da su zaposlenima u zdravstvu plate već povećane za 10 odsto kada je krenula epidemija korona virusa kao podrška tom sektoru.

Neophodna pomoć privredi da iznese povećanje minimalca

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci prihvatili ponudu Vlade Srbije za povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto i dodao da se, ukoliko se povećavaju zarade, mora pomoći i privredi koja to povećanje mora da iznese.

Atanacković je nakon sednice Socijalnoekonomskog saveta rekao da se nada da će inflacija ostati u okvirima kao do sada i da će naredne godine uslediti povećanje privredne aktivnosti.

On je podsetio da je Vlada Srbije u prethodnom periodu isplaćivanjem minimalnih zarada za više od milion zaposlenih sprečila masovnija otpuštanja.

Đorđević: Povećan minimalac u skladu s ciljem-plata 900 evra do 2025.

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da je predlog za povećanje minimalne zarade od 6,6 odsto vlada dala u skladu sa trenutnim mogućnostima i da ostaju zacrtani ciljevi u pogledu visine plata i penzija do 2025. godine.

“Nije možda ono što smo očekivali, ali nama ostaje cilj prosečna plata bude 900 evra i penzija 440 evra do 2025. Mi taj plan nećemo menjati verujemo u tako nešto možemo da ostvarimo ako budemo zajedno radili”, rekao je ministar rada.

Đorđević je nakon sednice SES-a rekao da je važno da postoji dijalog i da sindikati i poslodavci budu upoznati sa čime država raspolaže i kakvo je stanje u privredi.

“Vlada je sve ono što je radila na transparentan način činila i izlazila sa zadacima i ciljevima na realnim osnovama”, rekao je Đorđević i dodao da su postojale kritike, ali da se ispostavilo da nisu bile opravdane.

Rekao je da postoje razlozi za optimizam da kada prođe kriza Srbija bude među zemljama koje će imati najveći ekonomski zamah.

Zadatak koji je Vlada Srbije postavila je da se bori za građane i nova radna mesta, kazao je on i dodao da je retko čuti da je bilo gde u svetu došlo do povećanja minimalca.

Srbija ima tu mogućnost i ona je na realnim osnovama, naglasio je Đorđević.

Ministar navodi da se visina minimalca približila za 1.000 dinara minimalnoj potrošačkoj korpi u odnosu na prošlu godinu.

Dodao je da će Ministarstvo rada sutra na sednici SES-a predložiti da cena rada po radnom satu bude 183, 9 dinara i da neoporezivi deo zarade bude 18. 300 dinara.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Ilustracija RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *