Danas je Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope

Evropske zemlje danas slave Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU) i završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine.

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeležavaju se danas, 9. maja. Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSSR-a potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još pružali otpor još neko vreme. Drugi svetski rat definitivno je onončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Deveti maj istovremeno se obeležava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama. Sledeće godine je osnovana Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je potom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a 1991. godine u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

U Milanu je 1955. godine odlučeno da se 9. maj obeležava kao Dan Evrope.

Počasna artiljerijska paljba

Pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su juče počasnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom.

Tokom počasne paljbe, kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković i komandant Garde Vojske Srbije brigadni general Nikola Dejanović, gardisti su ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *