Danas 3.405 novozaraženih, preminulo 39 pacijenata

U Srbiji su u prethodna 24 sata na korona virus testirano 15.532 građana od kojih je 3.405 novozaraženih.

Preminuo je 39 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 264 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 16.055 građana od kojih je 3.625 bilo novozaraženih. 

Preminuo je 41 pacijent, a na respiratorima je bilo njih 265.

Do sada je dato 2.836.012 doza vakcina, dok je drugu dozu primilo 1.158.744 građana.

Presek po gradovima

Najviše novozaraženih korona virusom je i dalje u Beogradu, ali je taj broj znatno manji nego prethodnih dana. 

Prema poslednjim podacima u prestonici je registrovano još 787 slučaja korona virusa. Na drugom mestu je Novi Sad sa 176, a na trećem Niš sa još 150 novozaraženih.

Ustanove socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 263 korisnika i 303 zaposlena, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.534, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.655.

Nove mere

Inače, na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da od ponedeljka budu otvoreni tržni centri, ali u njima neće raditi ugostiteljski objekti, a radno vreme se produžava do 22 sata. 

Pored toga, deca se vraćaju u klupe od 19. aprila. Medicinski deo Kriznog štaba je odbio razgovor o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović imao je poseban zahtev na današnjem sastanku.

Kako Kurir nezvanično saznaje dr Tiodorović je tražio da se pre otvaranja ugostiteljskih objekata vakcinišu zaposleni u restoranima i rekao je da Grad Beograd odlično sprovodi vakcinaciju.

– Odlično se odvija vakcinacija i očekujemo da se to nastavi. Odziv je izuzetno dobar i to je rešenje cele situacije uz poštovanje mera i što veći obuhvat vakcinacije. Najbolji smo po vakcinaciji u Evropi u ovom trenutku i po vrstama vakcina i po odzivu građana. Da održimo ovaj dobar trend i da u kratkom vremenu od mesec i po do dva postignemo kolektivni imunitet. Prema tome želeo bih da kažem da ima malo optimizma, ono što može da deluje depresivno je broj umrlih. Nadamo se da će se i to smiriti i da ćemo imati povoljniju situaciju – rekao je dr Tiodorović posle sednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *