Dačić: Srbija ostaje posvećena vrednostima i ciljevima koje zastupa OEBS

Srbija pridaje veliku važnost Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, koja je jedan od retkih formata za zajedničko suočavanje sa širokim spektrom postojećih i novih bezbednosnih izazova, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je obraćajući se na godišnjem prijemu Misije OEBS u Srbiji kazao i da je uprkos izvesnim podelama i nepoverenju koje trenutno vlada među nekim državama učesnicama, OEBS i dalje forum koji omogućava da se sve one okupe za istim stolom i da ravnopravno diskutuju o gorućim pitanjima.

Naša zemlja, kao jedan od ključnih faktora bezbednosti, dugoročne stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu, pokazala je ovu privrženost OEBS-u i predsedavanjem kojim smo uspešno predvodili Organizaciju tokom 2015. godine – naveo je Dačić.

Takođe, Dačić je napomenuo da od svih 57 država učesnica jedino Srbija na svojoj teritoriji ima dve misije OEBS – Misiju OEBS na Kosovu i Misiju OEBS u Srbiji.

On je istakao da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Misijom OEBS, koju ostvaruje kroz pružanje tehničke pomoći i ekspertize.

Smatramo da je podrška koju ovo prisustvo Organizacije pruža našim organima i institucijama izuzetno značajna. S tim u vezi, posebno bih naglasio podršku Misije procesu izrade Medijske strategije, procesima reforme pravosuđa, unutrašnjih poslova i unapređenja izbornog procesa, naveo je ministar.

On je izjavio da je u susret predstojećim izborima u Srbiji, a u cilju praćenja primene preporuka i unapređenja izbornog procesa, Vlada Srbije 29. avgusta donela odluku o osnivanju Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, kojom predsedava potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ta radna grupa razmatra oblasti koje je moguće unaprediti u kratkom roku kako bi građani imali još bolji izborni proces.

Tokom prethodnog perioda Vlada Srbije je uradila dosta, posebno u pogledu uređenja biračkog spiska, navodeći da je 26. septembra, usvojeno deset zaključaka Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, a kojima se dodatno unapređuje izborni proces u zemlji.

Predstojeći Ministarski sastanak OEBS u Bratislavi, Dačić vidi kao priliku da se države učesnice Organizacije još jednom okupe na visokom nivou, da razmotre sva aktuelna pitanja i donesu odluke koje će trasirati put Organizacije za naredni period, te poručuje da Srbija ostaje posvećena vrednostima i ciljevima koje zastupa OEBS i da će nastaviti da bude pouzdan partner u izazovima koji su pred nama.

U tom smislu, Srbija će biti iskren partner Misiji OEBS u Srbiji, koji će, kao i do sada, pružati podršku i pomoć – poručio je Dačić, a ambasadoru Andrea Oriciju, šefu Misije u Srbiji, zahvalio je na dosadašnjoj saradnji, entuzijazmu i posvećenosti u radu uz ocenu da je značajno doprineo uspehu Misije.

Katarina Korać / INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *