Dačić sa Srbima evakuisanim iz Vuhana

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić primio je Srbe koji su uz pomoć Ambasade Srbije u Kini evakuisani iz Vuhana. Dačić je najavio da će i dvoje Srba koji se nalaze u karantinu na brodu „Dajmond princes” stići u Beograd za dva dana ako budu imali dobre rezultate testova.

Epidemija korona virisa i dalje se širi. Broj smrtnih slučajeva porastao je na 1.873, od kojih je pet van Kine. Među novim žrtvama je direktor bolnice u Vuhanu. Broj obolelih u tom gradu popeo se na skoro 60.000, dok je ukupno širom sveta zaraženo oko 73 hiljade ljudi. U kineskom gradu Vuhanu, nalazilo se i šestoro Srba. Dvoje je odlučilo da ostane u tom gradu, dok je četvoro pristalo na pomoć Ambasade Srbije i oni su, uz pomoć Francuske, evakuisani iz Vuhana na jug Francuske, gde su proveli 14 dana u karantinu i prošli sve zdravstvene testove koji su potvrdili da su zdravi, a zatim su prebačeni u Srbiju. Troje od njih pred novinarima u Beogradu iznelo je svoje utiske o situaciji u Vuhanu. Aleksandar Kalaba, koji je u Kini počeo da gradi karijeru fudbalskog trenera, kaže da su čitavu situaciju podneli staloženo, mirno i bez straha.

Inače, najveća broj slučajeva korona virusa van Kine koncentrisan je na kruzeru Dajmond princes, koji je od 5. februara usidren u Jokohami u Japanu. Na kruzeru je 3.700 ljudi, a zabeleženo je nekoliko stotina slučajeva korona virusa, pri čemu je testiran manji broj putnika. SAD su već evakuisale 300 svojih državljana sa kruzera. Dačić navodi da se na tom brodu nalazi 14 srpskih državljana, od kojih je čak 12 članova posade. Za njih će karantin početi kada svi putnici napuste brod, jer imaju poseban ugovor sa kompanijom. Dačić kaže da je na kruzeru situacija vrlo haotična i da se kontrole obavljaju veoma sporo. Sutra i prekosutra, ako im rezultati budu u redu, dvoje srpskih državljana moći će da napuste brod, kaže šef srpske diplomatije i dodaje da do sada nijedan državljanin Srbije širom sveta nije zaražen korona virusom.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *