Dačić: Nepotreban i nepromišljen potez Zaharove, dobro da je Lavrov spustio loptu

Ministar spoljnih poslova ivica Dačić kaže da je nepotreban i nepromišljen potez portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove i da je stvorio nepotrebnu tenziju u odnosima dve zemlje.

Zaharova je na svom Fejsbuk profilu neprimerenom fotografijom scene iz filma “Niske strasti” prokomentarisala susret srpskog i američkog predsednika.

On je za TV Hepi naglasio da je važno što se uključio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da to ne odražava lični stav ruske administracije, da smo braća, prijatelji i strateški partneri i da nastavljamo dalje.

“Ovo je nepotreban i nepromišljen potez Zagharove koji je stvorio nepotrebnu tenziju u našim odnosima. Zato je bilo potrebno da se Lavrov čuje sa predsednikom i da se spusti lopta”, rekao je on.

Navodi da ovo treba da bude svima pouka da se ne treba “igrati” sa takvim stvarima, pa čak i da je u pitanju loš prevod i da njena objava nije imala veze sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nego sa Donaldom Trampom, “slika je slika” i da to izaziva negativne reakcije u Srbiji.

“Drago mi je i značajno je da se sam Lavrov, prvi čovek ruske diplomatije, uključio u zatvaranje slučaja”, rekao je Dačić.

Ministar kaže da je u Ministarstvo spoljnih poslova pozvao ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan- Harčenka da mu usmeno traži objašnjenje tog poteza.

“Pre sastanka pozvao me Sergej Lavrov. On mi je preneo da je žestoko kritikovao Zaharovu, da se ona pravdala da se to nije odnosilo na Vučića već na Trampa. Rekao mi je da će se Zaharova izviniti, da to ne odražava lični stav ruske administracije, da smo braća, prijatelji i strateški partneri i da nastavljamo dalje”, naveo je ministar.

Naglašava da je važno da Srbija sa Rusijom nastavlja saradnju i strateško partnerstvo, a da je to potvrdio i predsednik Vučić koji je rekao da to neće ostaviti posledice na naše odnose.

Kako da nemamo štetu od suspenzije moratorijuma na povlačenje priznanja

Dačić kaže da je ekonomski sporazum iz Vašingtona značajan sporazum za Srbiju i njenu međunarodnu poziciju i da ga treba samo pametno iskoristiti.

On je naveo da smo “mi majstori” da sami sebi pravimo probleme i izvrgavamo ruglu nešto o čemu mnoge zemlje mogu samo da sanjaju, a to je da imaju zainteresovanost SAD da učestvuje u rešavanju bilo kakvih problema.

“Mnogi ljudi ne razumeju o čemu se radi. Pitanje Kosova i Metohije nije na listi prioriteta naših građana, ali kada neko čačne to pitanje, onda ono postaje glavno”, rekao je Dačić.

On je još jednom ponovio da ekonomskim sporazumom u Vašingtonu nije došlo do promene što se tiče statusa Kosova i Metohije, da je deseta tačka koja se ticala međusobnog priznanja izbačena, a da su razgovori nastavljeni.

“Mi smo to odbili, a sastanak nije prekinut već su nastavljeni razgovori. Ekonomski smo na dobitku. Treba da nađemo najbolji prilaz za pitanja koja su umetnuta u sporazum, kako da od toga nemamo štetu, kao što je suspenzija moratorijuma na povlačenje priznanja”, naglasio je Dačić.

Priština se obavezala da se u narednih godinu dana neće kandidovati za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beograd da neće raditi na povlačenju priznanja.

“Kao što oni neće raditi na članstvu, tako nećemo ni mi”, rekao je šaljivo Dačić i dodao da Beograd ne može zabraniti ukoliko neka zemlja želi da povuče priznanje, ali ni obrnuto da prizna Kosovo.

Kao primer naveo je najavu da će Izrael da prizna Kosovo i dodao da to neće poremetiti odnos snaga u Savetu bezbednosti UN, gde prištinskoj strani za dvotrećinsku većinu treba 97 glasova, a Priština ima 91 glas.

Ministar ne očekuje da će doći do velikih promena ukoliko posle izbora dođe do promena na čelu američke administracije, da će sve administracije biti zainteresovane da se to pitanje reši.

Pitanje međusobnog priznanja u Vašingtonu umetnuto je, kako je naveo, da bi se pokazalo Albancima da i njih neko uvažava.

Sve što se dešavalo u Vašingtonu, pojašnjava, okrenuto je predstojećim izborima u SAD, te su zbog toga nametnuta i pitanja Bliskog istoka.

“Važno je bilo da se pokaže da Donald Tramp ima međunarodni uticaj”, naveo je on i dodao da je Izrael ključno pitanje za SAD i da im je cilj da imaju što više ambasada u Jerusalimu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *