Cvetanović: Uskoro novi trg u Leskovcu, smanjen broj nezaposlenih

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović gostovao je juče u emisiji “Gradske teme” i za Info 24 govorio o aktuelnim gradskim temama grada Leskovca, a akcenat je stavio na kulturu Leskovca i izdvojio da Leskovčani ulažu puno rada i truda u muzuje, pozorišta i muziku.

Ono na čemu insistiramo, to je da Leskovac postane grad kulture. Uspeli smo da u poslednje tri godine leskovački muzej bude proglašen dva puta za najbolji u Srbiji, rekao je Cvetanović.

Na početku smo imali velike dugove koje smo morali da rešavamo. Ušli smo u sistem redovnog plaćanja obaveza. Sada ide sve svojim tokom, istakao je gradonačelnik govoreći o budžetu grada.

O investicijama i zaposlenosti, Cvetanović je govorio s ponosom u glasu, a posebnu zahvalnost za grad Leskovac kako sam navodi duguje predseniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mi smo u novembru 2012. imali oko 23.000 nezaposlenih, a u međuvremenu smo zaposlili 7.000. Početkom godine je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio novu fabriku u kojoj je na početku zaposleno 400 radnika, a sada već radi 1.200 radnika. Po ugovoru bi trebalo da se zaposli 2.000 radnika, a biće sigurno i 3.000 radnih mesta. Investicija je vredna 25 miliona evra. Grad Leskovac planira da uloži još 100 miliona dinara da bi napravili još kvalitetniju putnu infrastrukturu. Napravili smo fabriku za čistu vodu. Pre desetak godina samo napravili sanitarnu deponiju. Pošle godine samo proširili kapacitete – govorio je Cvetanović

Mi smo jedini grad u Srbiji koji nema trg. U planu je postavljanje trga. To je porjekat koji vredi 2 miliona eura i trajaće 360 dana. To će biti mesto okupljanja mladih ljudi, baka i deka sa unucima, kao i mesto održavanja koncerata. To će biti najlepši tgr u Srbiji. Tu će biti 30% više zelenila. To će biti ponos grada Leskovca – pričao je Cvetanović.

S obzirom na to da je Leskovac poznat po bogatoj poljoprivredi, Cvetanović je bio slobodan da otvoreno razgovara o prednostima i manama poljoprivrede grada Leskovca.

Povrtarstvo je dominantno. Tu je i voćarstvo. Iako imamo brend mesa, više se radi uvoz. Gledamo iskustvo zemalja koje su naprednije od nas što se tiče privrede. Prvi smo u Srbriji uradili derefikaciju polja, što znači da smo doveli električnu energiju do njihovih polja gde je ušteda po poljoprivrednom proizvođaču od 3.000 do 5.000 evra, pričao je gradonačelnik.

Obrazovanje po rečima Cvetanovića ni u gradu Leskovcu ne manjka, a on se trudi da deci obezbedi sve potrebne usove za rad kako bi se prijatno osećali, ali nije mogao ni da izostavi da ona to zaslužuju na osnovu svojih uspeha.

Ne postoji škola koju nismo sredili. Želimo da ljudi koji su ovde rođeni i ostanu ovde. Mnogo je kvalitetniije odeljenje koje ima 30 učenika nego kada ima 5, jer deca žele da se takmiče. Deca na republičkim tamičenjima zasljužuju to. Po uspehu možemo da se merimo sa učenicima cele Srbije, rekao je Cvetanović.

Gradonačelnik je doktor interne medicine, pa je mnoge zanimalo koliko se zalaže za zdrvstvo svog grada.

Razgovaracu sa ministrom zdravlja da se uvedu mesečni besplatni pregledi kao vid prevencije. Napravili smo veliki broj ambulanta, istakao je Cvetanović

Kako je Beograd glavni grad Srbije najveći i napopolarniji, posebno omladini, Cvetanović naglašava da boljim uslovima može sprečiti odlazak mladih iz Leskovca.

Da bi sprečili proces migracije mi moramo da obezbedimo bolje uslove našim građanima, rekao je gradonačelnik.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, Info 24 i KLIK TV a ceo intervju možete pogledajte na našem YouTube kanalu:

Katarina Korać / Info24

3 thoughts on “Cvetanović: Uskoro novi trg u Leskovcu, smanjen broj nezaposlenih

  1. Dobra emisija i lepo sto se mediji iz Beograda interesuju za dešavanja na jugu.
    Cvetanović domacinski vodi grad i sve pohvale za napredak Leskovca.

  2. Muzej u Leskovcu nije bio 2 puta proglašen za najbolji u protekle 3 godine, već jednom, dok su drugog puta, tačnije 2018. godine četvoro arheologa iz muzeja proglašeni za najbolji autorski tim u Srbiji, što je naravno njima oduzeto kao priznanje i postavljeno kao uspeh muzeja. Dok se ostalim pojedincima uspesi muzeja pripisuju kao individualni.

  3. Dosta je uradjeno. Grad ce biti jos lepsi sa novim trgom. Samo muzej je jednom proglasen za najbolji , a 2018 je 4 arheologa koji rade u muzeju ponelo nagradu Mihailo Valtrovic, a ne muzej. Pogresno preneto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *