Cvetanović: Uskoro novi trg u Leskovcu, smanjen broj nezaposlenih

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović gostovao je juče u emisiji “Gradske teme” i za INFO 24 govorio o aktuelnim gradskim temama grada Leskovca, a akcenat je stavio na kulturu Leskovca i izdvojio da Leskovčani ulažu puno rada i truda u muzuje, pozorišta i muziku.

Ono na čemu insistiramo, to je da Leskovac postane grad kulture. Uspeli smo da u poslednje tri godine leskovački muzej bude proglašen dva puta za najbolji u Srbiji – rekao je Cvetanović.

Miloš Cvetanović, načelnik gradske uprave grada Leskovca

Na početku smo imali velike dugove koje smo morali da rešavamo. Ušli smo u sistem redovnog plaćanja obaveza. Sada ide sve svojim tokom – istakao je gradonačelnik govoreći o budžetu grada.

O investicijama i zaposlenosti, Cvetanović je govorio s ponosom u glasu, a posebnu zahvalnost za grad Leskovac kako sam navodi duguje predseniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mi smo u novembru 2012. imali oko 23.000 nezaposlenih, a u međuvremenu smo zaposlili 7.000. Početkom godine je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio novu fabriku u kojoj je na početku zaposleno 400 radnika, a sada već radi 1.200 radnika. Po ugovoru bi trebalo da se zaposli 2.000 radnika, a biće sigurno i 3.000 radnih mesta. Investicija je vredna 25 miliona evra. Grad Leskovac planira da uloži još 100 miliona dinara da bi napravili još kvalitetniju putnu infrastrukturu. Napravili smo fabriku za čistu vodu. Pre desetak godina samo napravili sanitarnu deponiju. Pošle godine samo proširili kapacitete – govorio je Cvetanović

Maja Milošević Milojić, direktor jedinice za implementaciju centralnog sistema PPOV

U Leskovcu možete videti izgradnju prve faze centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. To je projekat koji je finansirala delegacija EU čija vrednost iznosi 4 miliona evra – rekla je direktorka jedinice za implementaciju centralnog sistema PPOV Maja Milošević Milojić.

Ono što bih istakao kao najbitnije je osećaj grada Leskovca da izađe u susret investitorima i grad je još 2015. godine kao prvi grad kupio imovinu drštvenih preduzeća u stečaju kako bi tu imovinu stavio na raspolaganje investitorima. Težimo da iskorenimo nezaposlenost u Leskovcu – rekao je načelnik gradske uprave grada Leskovac Miloš Cvetanović.

Mi smo jedini grad u Srbiji koji nema trg. U planu je postavljanje trga. To je porjekat koji vredi 2 miliona eura i trajaće 360 dana. To će biti mesto okupljanja mladih ljudi, baka i deka sa unucima, kao i mesto održavanja koncerata. To će biti najlepši tgr u Srbiji. Tu će biti 30% više zelenila. To će biti ponos grada Leskovca – pričao je Cvetanović.

Novica Nikolić, direktor JP Urbanizm i Izgradnje Leskovc

Uređuje se površina od 11300m2 uključujući i sam gradski trg ali i trotoare. Cilj je da se u narednih 360 dana radovi završe. Na trgu će se naći pozornica, fontana, zelene površine i klupe sa dosta mesta za sedenje jer nam je cilj da to bude mesto okupljanja Leskovčana. Na sasmom trgu naći će se i novih 37 sadnica drveća – izjavio je direktor JP Urbanizm i Izgradnje Leskovc Novica Nikolić.

S obzirom na to da je Leskovac poznat po bogatoj poljoprivredi, Cvetanović je bio slobodan da otvoreno razgovara o prednostima i manama poljoprivrede grada Leskovca.

Povrtarstvo je dominantno. Tu je i voćarstvo. Iako imamo brend mesa, više se radi uvoz. Gledamo iskustvo zemalja koje su naprednije od nas što se tiče privrede. Prvi smo u Srbriji uradili derefikaciju polja, što znači da smo doveli električnu energiju do njihovih polja gde je ušteda po poljoprivrednom proizvođaču od 3.000 do 5.000 evra – pričao je gradonačelnik.

Obrazovanje po rečima Cvetanovića ni u gradu Leskovcu ne manjka, a on se trudi da deci obezbedi sve potrebne usove za rad kako bi se prijatno osećali, ali nije mogao ni da izostavi da ona to zaslužuju na osnovu svojih uspeha.

Ne postoji škola koju nismo sredili. Želimo da ljudi koji su ovde rođeni i ostanu ovde. Mnogo je kvalitetniije odeljenje koje ima 30 učenika nego kada ima 5, jer deca žele da se takmiče. Deca na republičkim tamičenjima zasljužuju to. Po uspehu možemo da se merimo sa učenicima cele Srbije – rekao je Cvetanović.

Gradonačelnik je doktor interne medicine, pa je mnoge zanimalo koliko se zalaže za zdrvstvo svog grada.

Sanja Conjić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra

Cinjenica je da se 9% budžeta izdvaja za kulturu i da je to možda najviše na nivou republike i to dovljno gvori koliki se značaj pridaje kulturi u ovom gradu – istakla je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conjić.

Nebojša Kocić, direktor TO Leskovac

Leskovac se kada je u pitanju turistička ponuda razlikuje kao i svaki kraj. Ja kulturu i turizam ne odvajam. Skoro smo imali izložbu i 40 turističkih agencija je posetilo Leskovac – rekao je direktor TO Leskovac Nebojša Kocić.

Razgovaracu sa ministrom zdravlja da se uvedu mesečni besplatni pregledi kao vid prevencije. Napravili smo veliki broj ambulanta, istakao je Cvetanović

Kako je Beograd glavni grad Srbije najveći i napopolarniji, posebno omladini, Cvetanović naglašava da boljim uslovima može sprečiti odlazak mladih iz Leskovca.

dr Goram Cvetanović, gradonačelnik Leskovca

Da bi sprečili proces migracije mi moramo da obezbedimo bolje uslove našim građanima, rekao je gradonačelnik.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, INFO 24 i KLIK TV a ceo intervju možete pogledajte na našem YouTube kanalu:

Katarina Korać / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *