Crkva sv. Majke Angeline izgubljena u vremenu i prostoru

Na obodu Obedske bare, kod sela Kupinovo u Sremu, valja se potruditi i peške probiti se do omalene crkve Blagoveštenja. Po dokumentima Eparhije Sremske vodi se kao manastir Obeda, u narodu ova svetinja poznata je kao crkva Svete Majke Angeline.

Sazidana u plavnom, barskom području, nebrojeno puta je plavljena, pa obnavljana. Crkvicu je prema narodnom verovanju, sagradila despotica Angelina, od drvenog materijala broda kojim je ona 1486. godine, sa svojim sinovima Đorđem i Jovanom, prvim Srpskim despotom doputovala u ovaj kraj noseći mošti svoga muža i preuzela despotski presto. Tu se posle i zamonašila. Crkva Prepodobne Svete Angeline je prva crkva brvnara u Vojvodini. Sveta Angelina je poreklom iz Albanije, kćerka je Đorđa Arijanita i rođena sestra Danice,žene Skender-bega. Angelina je bila žena slepog Stefana Brankovića, sina despota Đurađa Brankovića.

Manastir i crkvica podignuti su na savskom rečnom ostrvu, ali je promenom toka velike reke ostala na sadašnjem prostoru Obedske bare.

I bara je dobila naziv po manastiru Obedu. Samo ime “Obeda” povezuje se sa rečju “beda”, geografskim terminom, hidronimom, koji označava močvaru. U blizini se do 1736. Godine nalazilo i selo Objed koje je raseljeno.

Crkva je 1943. godine teško oštećena a obnovljena je tek 2007. godine. Kod Srba u Vojvodini majka Angelina je omiljena svetiteljka, čije se ime ranije često davalo ženskoj deci.

INFO 24 / RTV / Foto: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet