COVID-19 više nije respiratorna,već sistemska bolest

Epidemiolog Branislav Tiodrović izjavio je da je u Srbiji situacija krajnje ozbiljna i upozorio da COVID -19 više nije respiratorna bolest, jer je to što se sada vidi sistemska bolest.

U toku nedelje, ako se poštuju mere u celoj zemlji, možemo se nadati da će početi stišavanje, rekao je Tiodorović i dodao da i dalje prolazimo kroz prvi talas korona virusa – treći pik, da drugi talas ocekujemo na jesen i da ćemo ga dočekati svakako spremniji na više nivoa. „Prvi pik bio je oko Vaskrsa, nakon toga počelo je opadanje, a drugi je nastupio kao posledica popuštanja mera i prevelikog opuštanja. Upozoravali smo da može doći do ponovnog razbuktavanja, da su opasni repovi epidemije, ali narod je pomislio da je sve gotovo. To je očekivano donekle, svi su pohrlili da se vrate svakodnevnom životu … desio se drugi pik“, rekao je on.

To što se sada dešava, posledica je, kako kaže, dešavanja u poslednjim danima kada su krenula okupljanja po gradovima, a posebno u Beogradu.

„Dakle, ovo je taj treći pik, ako nemamo okupljanja i ako se poštuju mere koje sada važe za celu Srbiju, u toku nedelje možemo se nadati da će početi stišavanje. Nije to nikakva filozofija da izračunate kada vam nailazi naredni pik, imamo dan okupljanja, onda dodajemo, pet, sedam do 10 dana i to je to“, objasnio je Tiodorović i dodao da niko nije očekivao da će se usred epidemije uplesti politički faktor.

Upitan ko je pogrešio kada se prognoziralo da će virus oslabiti tokom leta, kaže da niko ne greši i da sve zavisi u kom trenutku se daje prognoza. Dodao je i da se svaki dan saznaje nešto novo o virusu.

„Prognoza da će leto biti mirnije izrečena je krajem maja, početkom juna, tada je situacija bila mnogo mirnija. Nakon ukidanja vanrednog stanja imali smo opadajuću tendenciju, zatvorili smo kovid bolnice, brojke su padale, sve je ukazivalo da će leto biti mirno. Mi smo uvek isticali da je virus tu, da je potrebna opreznost, ali došlo je do velikog opuštanja kao da se ništa ne dešava“, navodi on.

Tiodorović kaže da bi svako trebalo da se zamisli kada čuje da je neka osoba koja je 1994. godište umrla.

„Sada su na udaru I mladi jer su oni u najvećoj cirkulaciji. Verujem da se sada radi o smirivanju, ipak više se poštuju mere. Ali, postoji nešto drugo, narod se već umorio i od virusa i ograničenja i maski, i preporuka i mera…To nije samo kod nas, ceo svet ima identični problem “, rekao je on i upozorio na zamor i veliki pritisak na zdravstveni sistem koji je prenapregnut i doveden do ivice izdržljivosti.

„Ovo više nije respiratorna bolest, ovo što sada vidimo je sistemska bolest. Dalje, dolazi do tromboze, ona izaziva moždane i srčane udare, to se odnosi na ljude koji imaju hroničnu bolest. Bolesti svakako mogu biti zastupljene i kod mlađih, pa korona izazove komplikacije. Pred sobom imamo neprijatelja koji nije nevidljiv, vidljiv je on i te kako”, rekao je epidemiolog.

Podsetio je da je prvo bilo naznaka da se prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada zbog težine, a sada da se prenosi i vazduhom.

Ne zna se, međutim, šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha, vetar, klima-uređaji…

INFO 24 / Foto: Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *