Čedomir Janjić u emisiji “Gradske teme” o napretku Zrenjanina

Zrenjanin predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta za ulaganje u Republici Srbiji, zahvaljujući infrastrukturno opremljenim novim indrustrijskim zonama.

Tim povodom za Info 24 govorio je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

“Ja moram da kažem da sam veoma zadovoljan 2019. godinom, pogotovo što se tiče investicija. Nekoliko godina unazad su veoma uspešne pogotovo što se tiče privrede, novih radnih mesta i zapošljavanja. Samo u poslednje 3 godine preko pet hiljada radnih mesta je otvoreno u Zrenjaninu, a 32 investitora je potpisalo ugovore sa nama, i domaćih i stranih. Zadovoljan sam što je 30. marta postavljen kamen temeljac za najveću investiciju, Greenfield investiciju, u Srbiji a to je Kineska kompanija „Ling Long“. To je fabrika guma, investicija vredna milijardu dolara. Pored ove investicije najavljen je i auto-put od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do Novog Sada. Sa izgradnjom nove trase auto-puta, punim profilom, šest traka, to će biti skroz drugačije mesto za život. Zrenjanim će biti mnogo bolje mesto za život, biće zanimljiviji i investitorima i samim tim očekujemo i jedan veliki privredni bum u samom gradu. Do pre osam ili deset godina tržište nekretnina je bilo maltene zamrlo u gradu, a trenutno se gradi preko 550 stanova u gradu, i koliko imam informaciju svi su rasprodati. Stanogradnja je možda najbolji primer u kom pravcu ide Zrenjanin.”

Projektom „Zrenjanin Open“ privreda grada je počela da jača, pogotovo zato što više ne postoje prepreke političke prirode i zato što je položaj grada na veoma atraktivnoj lokaciji. Gradonačelnik Zrenjanina objasnio je da je grad ušao u proceduru javno-privatnog partnerstva za centralni prečistač otpadnih voda i da je u obavezi da obezbedi parcele na kojima će se postrojenje graditi.

“Nije realno da se takva kapitlna investicija radi iz budžeta grada, koji je negde oko 40 miliona evra, a sama ta investicija je 26 ili 27 miliona evra, mi imamo dogovor sa Vladom Srbije i verujem da će Zrenjanin i Sremska Mitrovica biti jedni od prvih gradova gde će se izgraditi prečistači otpadnih voda. Prioritet će se dati ovoj investiciji, očekujemo već u martu i da potpišemo ugovor i da krene ove godine izgradnja.” – ističe gradonačelnik.

On dodaje da po pitanju pijaće vode, koja je u Zrenjninu zabranjena od 2004. godine, Grad rešava problem i završiće ga ovih dana, a Zrenjaninci će konačno i zvanično imati dobru vodu za piće.

PR Javnog komunalnog preduzeća, Melanija Lojpur, govorila je o poslovanju Gradske toplane, koja se smatra primerom u zemlji.

Grad Zrenjenin koristi prirodni gas i to omogućuje da, s jedne strane imamo dobar, siguran i kvalitetan energent uz pomoć koga pravimo toplotnu energiju i naravno da smanjujemo zagađenje koje je veliki problem u celoj Republici Srbiji. – ističe ona.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ističe da nije nezadovoljan napretkom grada i da je ponosan na smanjenje nezaposlenosti sa 12500 nezaposlenih na malo više od 4 hiljade, a na tome se i dalje radi. On se, takođe, osvrće na investitore i obilaznice u izgradnji.

Otvaranje novih radnih mesta omogućava našim mladim ljudima da se odmah posle školovanja zaposle, a naravno pokušavamo da im i to školovanje prođe na kvalitetan način. Sređujemo škole, imamo Tehnički fakultet, višu školu, a sa nekoliko privatnih fakulteta smo napravili dogovore.

On kaže kako veruje da će doći do ekonomske migracije, ali u pravcu Zrenjanina i da će se izgradnjom ovih pogona povećati broj stanovnika u ovom gradu.

O razvijenom turizmu, znamenitostima i manifestacijama u Zrenjaninu govorio je Zoran Ljubotina, direktor TO grada Zrenjanina, a o napretku sportskih objekata i nedavno započete rekonstrukcije gradskog stadiona Bojan Mijatov, direktor JU „Sportski objekti“ Zrenjanin.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, Info 24 i KLIK TV, a ceo intervju možete pogledajte na našem YouTube kanalu:

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *